Около 15 хиляди чужденци идват за лечение у нас


Около 15 хиляди чужденци идват за лечение у нас

Дисморфофобите са най-опасните пациенти, категорична е д-р Спиридонова

 

Около 15 хиляди чужди граждани идват да се лекуват при български специалисти у нас. Това заяви хирургът и собственик на лечебни заведения Хигия д-р Цветелина Спиридонова, на форума „Медицински туризъм – възможни решения в България“, организиран от Мария Бонева и нейната специализирана здравна телевизия Код Хелт.

 

Основните специалности, на които чужденците най-често разчитат в България са естетичната медицина и ортопедията. В замяна на това около 50 хиляди българи се лекуват в чужбина, като най-често търсят специалистите в педиатрията и онкологията“, заяви д-р Спиридонова.

 

Тя бе категорична, че у нас има изключително качествени специалисти, но въпреки това изборът на лекар в страната ни е все по-дискусионен. Уверена е, че изборът трябва да се случва на база контакт с пациента. Трябва да се установи и западния протокол в лечението, според който към процедура или операция се пристъпва едва след 2 консултации при специалисти и десет дни отстояние за взимане на аргументирано решение от страна и на лекаря, и на пациента.

 

Сигурността на пациента и отговорността на лекаря са в основата на качествената медицина навсякъде по света и ние трябва да следваме неизменно този принцип у нас“, каза още д-р Спиридонова.

 

Като хирург с над 20 години опит, от които три години във Франция, тя е категорична, че най-опасните пациенти, които трябва бързо да бъдат разпознати са – дисморфофобите.

Това са пациенти, които винаги са недоволни, независимо от качеството на лечението, което са получили и дори могат да стигнат до убийството на специалиста, предупреди д-р Спиридонова, споделяйки конкретна случка с такъв нещастен край от практиката си в Париж.

 

Успехите и растящото доверие на пациентите в управляваните от нея здравни заведения Хигия, д-р Спиридонова сподели, че дължи на основния урок, който е научила при работата си в операционната на елитната френска болница:

Професорите там ни научиха КАК НЕ СЕ ПРАВИ, защото как се прави – опитът и времето ни учат, но е важно да познаваме и да не допускаме грешката, завърши д-р Спиридонова.

 

  

Партньори


SiemensOlympusROCHE BULGARIAHUMAN
NV Tower
NV Tower
HYGIA NVбул. Г. М. Димитров 59, ет.1 - партер, София 1700, България

+359 886 500 421

Работно време
Понеделник - петък08:30 - 18:00 часа
 
© Hygia NV. Всички права запазени.
  Клиника Хигия NV
Медицински услуги

Кардиология
Вътрешни болести
Гастроентерология
Хирургия
Акушерство и гинекология
Нефрология
Офталмология
Неврология
Психология
Физиотерапия
Дентална медицина

Лаборатория
Галерия
Новини
0886 500 421
Запази час
Резултати
Контакти

  BG EN