Д-р Красимира Станимирова, ревматолог: Да се пият хранителни добавки с шепи е грешка


Д-р Красимира Станимирова, ревматолог: Да се пият хранителни добавки с шепи е грешка

Мит е, че подаграта се предизвиква от прекомерна употреба на месо и алкохол, категорична е д-р Станимирова

 

Д-р Красимира Станимирова е ревматолог и специалист по вътрешни болести. С над 20-годишния си опит в специалността, тя е един от доказаните лекари, който е част и от екипа на Хигия NV. За пациентите на клиниката д-р Станимирова прие да сподели част от своята експертиза и съвети.

 

 • Др Станимирова, изисква ли специалността Ви годишен профилактичен преглед, за да са спокойни хората, че всички болести в ставния апарат ще ги подминат?
 • Ревматологията е мултидисциплинарна наука, част от вътрешните болести, но профилактика в тази насока не се налага. При нас пациентите трябва да идват, когато имат оплакване от опорно – двигателния апарат – стави, мускули, сухожилия. Има заболявания характерни и за млада и за по-късна възраст и схващането, че на ревматолог се ходи на по-късна възраст е абсолютно погрешно. Най-честите поводи на пациентите да ни потърсят са болките в ставите, оток, зачервяване, скованост. Това са водещите симптоми. При нас има три основни групи заболявания – артрити – възпалителни ставни заболявания засягащи периферни стави и гръбначен стълб, артрози - дегенеративни ставни заболявания засягащи основно носещите стави – таз, глезен, колена и гръбначен стълб и третата група заболявания, които са характерни за по-младите хора са, така наречените, колагенози или системни заболявания на съединителната тъкан, автоимунни заболявания. Всички те имат разностранни прояви и при тях човек по – трудно може да се ориентира. Характерното заболяване за жените в менопауза – остеопороза, също се проследява и лекува от ревматолог. Правят се изследвания за определяне на костната плътност и терапията се назначава и проследява от ревматолог, по – рядко от ендокринолог. Най-често остеопорозата засяга жените след 55-годишна възраст.

 

 • Какво трябва да направи една жена, за да се предпази от остеопороза?
 • В момента хората получават изключително много и разностранна информация в медиите, в интернет. Четат се какви ли не неща и масово се пият какви ли не добавки. Това е въпрос на личен избор, разбира се, но моето категорично мнение е, че това е грешка. Най-важното е да има адекватен прием на витамин Д, особено в зимните месеци, когато няма излагане на слънце и едновременно с това да има и рационално хранене. С достатъчно плодове, зеленчуци, белтъци. Специално остеопорозата не би могла да се избегне при наличие на генетична предразположеност. Тя се определя с изследване на фрактурния риск. Когато човек е с ниска пикова костна маса или има наследствена обремененост, но пък се храни рационално, спортува и пие витамин Д, заболяването може да се забави или дори изобщо да не се стигне до остеопороза.

 

 • Някои диетолози твърдят, че в напреднала възраст млечните храни – сирене, кашкавал, мляко са дори вредни. Вашето мнение?
 • Това просто не е истина. И аз съм го чувала, но не е вярно. Има залитания в интернет, че хлябът, сиренето, млякото са вредни, че безглутеновата диета е задължителна и глутенът намалява производството на антитела при имунни заболявания, но аз не мога да кажа, че това е потвърдено научно. Това не е метод на лечение със сигурност. Всичко в умерени дози и движение е най-доброто за превенция на заболяванията. Това е истината за мен.

 

 • Тоест, според Вас, няма нужда да пием шепи добавки колаген, например?
 • Категорично – не. Колаген тип 2 е препоръчителен да се ползва при млади хора, при спортисти, при травми. След 50 г. да се изписват колагенови продукти през устата е абсолютно безсмислено. Има смисъл да се поставят в ставите хиалуронови инжекционни продукти, които действат локално на хрущялите, но не съветвам хората да пият лекарствата за стави, които се рекламират по телевизията. 

 

 • До каква степен вирусите и грипните заболявания могат да рефлектират в ставите и да причинят артрит?
 • Възможно е и е често срещано. Развива се, така нареченият, реактивен артрит. Това е възпаление на ставите с болка, подуване, може да има и излив в коленни стави на базата на вирусна инфекция като Ковид, например. Тогава се провежда и лечение освен за вирусната инфекция, но и с медикаменти за ставното възпаление. Лечимо е, минава и заминава.

 

 • А, колко са лечими артритите?
 • В 21 век са абсолютно лечими. Има ревматоидни артрити, серопозитивни, серонегативни, има анкилозиращ спондилит (Болест на Бехтерев), който засяга гръбначния стълб при хора в млада възраст. Не изчезва, прогресира с възрастта, но се лекува вече много успешно с биологичните продукти, които са на разположение на пациентите в България от 15 години.  Абсолютно всички новоизмислени и регистрирани молекули в света ги има у нас и държа да подчертая, че въпреки твърденията, че в България всичко е много изостанало, в този случай пациентите имат изключително бърз достъп до ревматолог и изключително бързо организиран начин на лечение с най-модерните, най-скъпите и най-ефективните биологични средства и то абсолютно безплатно по здравна каса с протокол. В други държави в Европа хората нямат достъп, всичко е бавно, а тук за месец, два най-много, при достатъчно сериозно отношение на пациента, той може да се сдобие с най-модерното лечение в света. В това са се убедили най-вече българите, които живеят в чужбина и когато имат нужда от лечение и бърз достъп до специалист се прибират в родината. Много често срещано заболяване, особено при мъжете, е подаграта, която обикновено се лекува от ортопед, от джипито, от хирург, от съседите най-вече и така се правят кардинални грешки и заболяването става с много упорити и бавно лечими симптоми. Подаграта е болест, която се лекува от ревматолог по специфичен начин. Искам да развенчая и мита, че подаграта се причинява от прекомерна употреба на месо и алкохол. Да, това може да предизвика ставна криза, но подаграта е генетично и наследствено обусловено нарушение в обмяната на пурините. Или ти е заложено генетично, или не. Човек може да има висока пикочна киселина и никога да няма ставни прояви. Това не е подагра, а се казва хиперурикемия, което е обменно заболяване. Подаграта е клинично изявено ставно възпалително заболяване на базата на висока пикочна киселина, но когато кристалите се отлагат в ставите и провокират силна болка с изразен оток, зачервяване и затопляне. 

 

 • Полезно ли е да се спортува при ставни заболявания?
 • За хората до 60 годишна възраст спортът е много полезен. След това говорим за движение, не за спорт. В млада възраст, човек не трябва да се претоварва. Много зависи от физиката, разбира се. Не може да си жена, например с грацилна структура и да вдигаш тежки щанги, да правиш екстремни усилия и да очакваш да не те болят ставите. Всяко претоварване води до увреждане. След 60 г. поне 40 мин. на ден трябва да да се ходи пеша, по равна повърхност, с умерено темпо. Бягането е вредно в напреднала възраст, защото уврежда хрущялите и не трябва да се практикува. Може да се плува и да се кара колело. При артрит, артроза, хората също трябва да се движат умерено, да правят разходки, защото обездвижването влошава ставните заболявания. 

 

 • Близо 400 млн. хора в света страдат от ревматологични проблеми, според статистиката. Каква е вашата лична статистика за българските пациенти?
 • Увеличава се бройката на хората с ревматични проблеми. Все повече млади хора започват да страдат, като 30 % от младите жени имат фибромиалгия. Това е мекотъканен болков синдром, който се предизвиква основно от стрес. Отделят се субстанции от мозъка, които по периферно – нервен път водят до болка в меките тъкани по гърба, ръцете, краката, кръста. Този синдром е свързан с нарушение на месечния цикъл, с нарушение в съня, получава се запек, води до треперене на ръцете, до изпотяване. Невролозите обикновено кръщават този синдром   невралгия, хистерия, паник – атака, но в крайна сметка фибромиалгията е диагноза и синдром характерен за младите жени днес. Повече за жените, защото те са по-емоционални.  

 

 • Препоръчвате ли масажите при ревматични проблеми?
 • Масажите помагат именно при фибромиалгията. Много трябва да се внимава при масажите на кръста, защото често нещата могат да се влошат. При ревматични проблеми голяма грешка е и физиотерапията с топлинни процедури, както и СПА процедурите със сауна, парна баня, горещи басейни, защото, когато има възпалително ставно заболяване положението става много тежко. Ставите се подуват, болката се усилва. Затова е закон – при възпалително ставно заболяване – никакви такива процедури. Те се правят само при болкова симптоматика, но без възпалителни прояви. 

Хигия NV приветства в екипа си д-р Красимира Станимирова, рематолог (приемни часове всеки четвъртък от 14:30 до 17:00 ч.)

 

 

 

Партньори


SiemensOlympusROCHE BULGARIAHUMAN
NV Tower
NV Tower
HYGIA NVбул. Г. М. Димитров 59, ет.1 - партер, София 1700, България

+359 886 500 421

Работно време
Понеделник - петък08:30 - 18:00 часа
 
© Hygia NV. Всички права запазени.
  Клиника Хигия NV
Медицински услуги

Кардиология
Вътрешни болести
Гастроентерология
Хирургия
Акушерство и гинекология
Нефрология
Офталмология
Неврология
Психология
Физиотерапия
Дентална медицина

Лаборатория
Галерия
Новини
0886 500 421
Запази час
Резултати
Контакти

  BG EN