Как мъжете да се грижат за здравето на простата си?


Как мъжете да се грижат за здравето на простата си?

Съветите на доказания уролог проф. Красимир Нейков


Проф. Красимир Нейков, дм е специалист уролог с над 40 години медицински опит. Специализирал е в Германия и Нидерландия и вече е част от екипа и на клиника Хигия NV

 

В дългогодишната си практика в урологията проф. Нейков се налага, като един от най-доказаните специалисти в специалността. Той често успокоява разтревожените мъже с проблеми с простатата, че и след операция на жлезата те ще могат да бъдат интимни с партньорите си без никакви проблеми. Едновременно с това е категоричен, че безразборните сексуални контакти не увреждат простатата и не са причина за развитие на онкологично заболяване. 

 

Простатната жлеза е много важен орган за мъжкото самочувствие и сексуална активност. Функцията на този орган е в пряка зависимост от нивото на мъжкия полов хормон в кръвта. Съществува хормонална теория, която обяснява, че наличието на по-високи нива на хормона тестостерон е определящо за възникването на рак на простатата. Но няма връзка между броя на сексуалните партньорки“, казва проф. Нейков.

 

Той допълва, че именно расата е един от рисковите фактори за развитие на рак на простатата. Афроамериканците развиват рак на простатата до 2 пъти по-често от белите мъже. При тях болесттасе появява и по-рано. Генетичният фактор също е значим, като мъже с история за рак на простатата в семейството имат до 1,5-2 пъти по-голям риск от развитие на това заболяване. Храненето също е много важно, защото е установено, че голямото количество мазнини в храната увеличава риска от развитие на рак на простатата.

 

У нас всеки ден поне четирима мъже чуват диагнозата рак на простатата, а броят на заболелите всяка година нараства. Проф. Нейков е категоричен, че профилактиката може да спести много проблеми.

„ Мъжете над 50 години трябва да си правят диагностика веднъж в годината, независимо дали имат оплаквания или не, казва проф. Нейков. И обяснява:

Ракът на простатата е злокачествено заболяване, за разлика от аденома на простатата, което е доброкачествено. Но оплакванията и при двете болести се припокриват и не можем да ги различим само по симптоматиката. Затова по цял свят обикновено се препоръчва на мъжете над 50 години да си правят профилактични изследвания и консултация със специалист. Заболяването е коварно, защото се развива за около 25-30 години. Т.е. при млад мъж на тези години могат да се получат ракови клетки. Друг е въпросът дали те ще се развият впоследствие в раково огнище или организмът ще съумее да се справи с тях. Още от тази възраст започва да се развива заболяването - подмолно и незабележимо. Затова в литературата този вид рак е известен като тихият убиец на мъжа.“

 

Проф. Нейков уточнява, че мъжете могат да живеят без простата и не се поставят изкуствени заместители. Дори, когато се оперира злокачествен туморсъщо може да се живее пълноценно с възможност за водене на адекватен сексуален живот. 

Не всяко увеличаване на простатата е ракПри мъжете с възрастта простатата може да увеличи размерите си многократно, без да има злокачествено образувание. Медицинският термин за този процес е доброкачествена простатна хиперплазия. Тя не е рак и не може да се развие злокачествено“, успокоява проф. Нейков.

 

Специалистът дава и някои ценни съвети за правилното хранене с цел минимализиране на възможността от развитие на заболяване на простатата. Според него, хранителните навици са от съществено значение, като се дава предимство на средиземноморската диета и на растителната пред месната диета. Да се избягва употребата на животински мазнини и червено месо. Употребата на алкохол не се препоръчва, особено по-твърдите напитки. Единственото алкохолно питие, което се препоръчва при мъже и то с доказано заболяване, е червеното вино. Препоръчваната консумация поне на 4 чаши седмично, но само при тези, които са свикнали да приемат малки количества алкохол.

 

Хигия NV приветства в екипа си проф. Красимир Нейков, уролог (приемни часове всеки вторник от 16:00 ч.)

 

Партньори


SiemensOlympusROCHE BULGARIAHUMAN
NV Tower
NV Tower
HYGIA NVбул. Г. М. Димитров 59, ет.1 - партер, София 1700, България

+359 886 500 421

Работно време
Понеделник - петък08:30 - 18:00 часа
 
© Hygia NV. Всички права запазени.
  Клиника Хигия NV
Медицински услуги

Кардиология
Вътрешни болести
Гастроентерология
Хирургия
Акушерство и гинекология
Нефрология
Офталмология
Неврология
Психология
Физиотерапия
Дентална медицина

Лаборатория
Галерия
Новини
0886 500 421
Запази час
Резултати
Контакти

  BG EN