Д-р Юлия Григорова: Внимавайте, есента отключва апетита


Д-р Юлия Григорова: Внимавайте, есента отключва апетита

Юлия Григорова е специалист гастроентеролог в клиника Хигия NV. В специалността имча опит над 30 години и почти толкова в сферата на  храненето и диететиката. За режимът на хранене и живот в есенните месеци, тя говори пред журналиста Анита Иванова и сайта Вести.

 

- Д-р Григорова, кои са най-подходящите храни, които трябва да консумираме през есента?

- През есенния период това са богатите на витамини плодове и зеленчуци, които трябва да преобладават, за да може организмът да се подготви за зимуване. Във всеки район има типични плодове, които са най-подходящи за хората, които живеят на тази географска ширина. В момента у нас има много хубави ябълки и грозде. Тъй като през този сезон усвояваме това, което генетично е заложено в нашата храносмилателна ензимна система, то това са именно тези плодове и зеленчуци, които растат на определено място. 

Сега е много добре да се хапват и малки доматчета, които се консервират, защото те са богати на ликопени и на вещества, които са антиканцерогенни, повишават имунната защита и през зимата. Зелените доматчета дори, които още не са узрели, също съдържат много хранителни вещества, дори повече отколкото червените. Освен това е хубаво да се консумира целена, пащърнак и карфиол, това, което се слага в царската туршия.

Сокът от моркови е полезен, ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт и освен това витамините от него остават необработени. Обърнете внимание на нашите чушки и зеле. Разбира се, сега е сезонът на тиквата, която е много полезна за чревния тракт. 

- С каква диета да посрещнем есента?

Няма определена диета, по-скоро става дума за полезните вещества, които трябва да се приемат. Когато паднат температурите човешкият организъм е склонен да подсилва апетита.

Обикновено през зимата се натрупват малко повече килограми. Трябва да се внимава, защото сега, когато започва да става по-студено, с усилването на апетита, започваме да натрупваме килограми. Трябва да се яде по-ниско калорична храна и да не се прекалява с готовите захарни изделия. 

- Всъщност есента и зимата подходящи сезони ли са за диета?

Обикновено през пролетта трябва да се промени метаболизмът и да се изразходва излишната енергия. 

- Как да избегнем „есенното коремче“?

Можем да го избегнем, като не прекаляваме с алкохол, захар и бяло брашно. Това е правилото за всички сезони, като цяло, но през есента човек е склонен да хапва повече.

Заради ниската температура се усилва апетитът. Защитната реакция на организма е да наслага малко повече запаси за зимата. Затова е необходимо повече движение и нискокалорични храни. Не бива да избягваме месото, а да консумираме качествена риба, също така месо, което да не е тлъсто и черен хляб също. Ако е възможно през „циганското лято“, през октомври и ноември, трябва да вземем максимално много от слънцето, т.нар. витамин D.

Предполага се, че той е натрупан през летния сезон, но, за да не се прибягва до изкуствени таблетки, е добре да се правят разходки на открито.

- Докога натрупаният, по естествен начин, от летните месеци витамин D се запазва в организма ни?

Ако сме били достатъчно време на море и планина, няма нужда да го добавяме по друг начин, още повече, че ако излизаме уикендите навън, то няма нужда да се пие през устата. Ако някой е склонен към остеопороза може да отиде в лаборатория и да му се вземе кръвна проба.

Ако витамин D е в ниски стойности, то тогава може да се приема допълнително, но иначе не се взима, ако няма причина за това. Прекаленото злоупотребяване с таблетни форми на изкуствено създадени витамини също крие своя риск. 

- Вярно ли е, че 15 минути на ден, на открито, през есента и зимата са достатъчни за набавяне на естествен витамин D?

Да, вярно е. Зависи вече и на каква надморска височина сме. Обикновено в планината е по-лесно да се изложим на слънце, тъй като е по-чист въздухът. Там няма толкова микро частици, замърсители, които да пречат на слънчевите лъчи да проникнат и да образуват естествения витамин D в организма. 

- Какво трябва да включва здравословното меню на едно дете и подрастващ през есента?

При подрастващите не трябва да се спира растежът. Едно гладуване трябва да бъде много внимателно проследено от личен лекар, ако подрастващият реши, по някаква причина, да отслабва. То не трябва да бъде гладуване, а да се взимат незаменими вещества и да се направи диетичен режим, според килограмите, височината и телесното тегло.

Изчислява се по формули. Като цяло, едно дете не трябва да бъде лишавано от месо, което е източник за желязо и носи всички белтъци, като соя, грах, леща, боб. 

Трябва да консумира супа поне веднъж на ден, за да може червата да функционират. Много деца страдат от запек, защото са обездвижени и защото не се яде, каквото трябва. При децата трябва да има не диетичен режим, а просто режим, който да фигурира в менюто им. Препоръчително е сутрин, в училище, да си носят закуска от вкъщи, а не да купуват вафли, например. Това са висококалорични храни, които засищат временно, но не дават нищо на организма, освен кратка енергия, която се изразходва бързо.

Освен това трябва да консумират поне по един плод през есента - ябълка или круша. До 9-годишна възраст се формира броят на мастните клетки. После вече и да искаш да отслабнеш, се намалява само обемът им, но броят им си остава същият. След това, колкото и детето да гладува, то не може да отслабне адекватно. 

Не е много по-различно от другите сезони. Просто тук липсват летните плодове, но има друг вид такива. Режимът е един и същ. Обикновено трябва да се храните 4 или 5 пъти на ден, в зависимост, каква професия имате или какво учите, т.е., зависи, каква заетост имате през деня. Това, което можем да направим, е да си носим подходяща храна от вкъщи, в случай, че няма откъде да купим такава. Не е необходимо да бързаме за обяд или да “излъжем“ глада с един шоколад, защото изпитваме неистово желание за храна. 

- Каква е ролята на приема на хранителни добавки през есента?

Те могат да подобрят метаболизма. Подпомагат храненето и обикновено ги използват хората, които се занимават със спорт или след тежко боледуване могат да си подпомагат функциите на черния дроб. Но не трябва да се разчита на хранителни добавки, защото в тях винаги има някакви стероиди, макар и на растителна основа. Това не е безобидно за черния дроб. 

- През есенно-зимния сезон има ли болести, които често се обострят?

Има, особено при гастро заболяванията – гастритите и денитите се обострят

много често, не само, че има наследствен елемент при тях, но и сезонният момент е свързан с хормоналната преустройка на организма. Започва хиперкиселинност, отделя се повече солна киселина. Някои ензимни системи променят циркадния си ритъм на производство от тънкочревните клетки. Много често ме питат пациенти защо язвата им се обостря пролет и есен.

Причината е, че настъпва сезонен, хормонален циркаден ритъм на секрецията, както на солна киселина, така и на инсулин, на всички хормони и ензими в организма. 

Променя се метаболизмът, като цяло. Затова хора, които имат склонност да образуват язви или са имали някога, трябва да внимават и да се ограничават от пикантерии точно в този сезон. Също така се обострят и колитните симптоми във връзка с промяната от лятно в есенно хранене.

 

Партньори


SiemensOlympusROCHE BULGARIAHUMAN
NV Tower
NV Tower
HYGIA NVбул. Г. М. Димитров 59, ет.1 - партер, София 1700, България

+359 886 500 421

Работно време
Понеделник - петък08:30 - 18:00 часа
 
© Hygia NV. Всички права запазени.
  Клиника Хигия NV
Медицински услуги

Кардиология
Вътрешни болести
Гастроентерология
Хирургия
Акушерство и гинекология
Нефрология
Офталмология
Неврология
Психология
Физиотерапия
Дентална медицина

Лаборатория
Галерия
Новини
0886 500 421
Запази час
Резултати
Контакти

  BG EN