Доц. д-р Еленко Попов, д.м.: Увеличената простатата е неизбежната съдба на всеки мъж


Доц. д-р Еленко Попов, д.м.: Увеличената простатата е неизбежната съдба на всеки мъж

 11 % от мъжете биват засегнати от от рак на простатната жлеза 

Урологът доц. Еленко Попов, д.м., е част от екипа на клиника Хигия NV е иден от доказаните специалисти в своята сфера. Преддстоящият месец ноември е обявен за месец на мъжксото здраве и доц. Попов дава своите съвети за профилактика на рака на простата пред колегата Мара Калчева от zdrave.to.

- Доц. Попов, какви са първите симптоми при проблеми с простатата?

- Когато се говори за простата, става въпрос най-често за общия комплекс на долните пикочни пътища. Първите симптоми в тази област са свързани със затруднено уриниране, с отслабена струя, нужда от по-дълъг престой в тоалетната, необходимост от напъване, от малко повече време, за да се осъществи уринирането, често ходене до тоалетна, ставане нощем, болки, наличие на кръв в урината. Важно е да се знае, че проблемите с простатата много дълго време протичат, без каквито и да е симптоми. В началото безсимптомна е и доброкачествената хиперплазия на простатата, която е нормалната възрастова промяна на простатната жлеза при всеки мъж, така и ракът на простатата. По тази причина не трябва да се чака да се появят симптоми. Когато вече има оплаквания, заболяването е в напреднал стадий, с настъпили усложнения. И, когато става въпрос за рак на простатата, нещата са доста неприятни. 

- Как тогава трябва да се прави скрининг за рак на простатата?

- Тактиката е всеки мъж над 50 години да минава задължително веднъж годишно на профилактичен преглед при своя уролог. Така може да се засекат най-ранните промени в долните пикочни пътища и в простатната жлеза, за да се започне навременна терапия. 

- Кои са скрининговите методи, чрез които се установява дали има доброкачествена хиперплазия, или e рак на простатата?

- За щастие на мъжете, скрининговите методи са бързи, прости, елегантни, неинвазивни, не налагат престой в болница. Стандартният урологичен преглед включва три основни компонента. Първият е беседа с уролога за съществуващи оплаквания и други въпроси, свързани общо с мъжкото здраве. Тази беседа въобще не се ограничава само до оплакванията, свързани с уринирането. В последните години урологът все повече взема функцията на пазач на мъжкото здраве, разяснява на пациентите сърдечносъдовите рискови фактори, проблемите с менталното здраве на мъжа, ендокринните смущения и др. Вторият компонент на прегледа е ехографията. А третият е ежегодното изследване на специфичния туморен маркер за простатата – PSA, който представлява изследване на стандартна кръвна проба и дава информация за потенциалния риск от рак на простатата. За да запазят своето здраве, огромната част от мъжете е достатъчно да направят само тези базисни прости изследвания. Ако от тях се породят съмнения за рак, се продължава с допълнителни изследвания. Това обаче се случва само при ограничен брой пациенти. 

- Когато мъж, по-млад от 50-годишна възраст, има притеснителни симптоми, това свързано ли е обикновено с рак?

- Статистически появата на рак на простатата и изобщо на злокачествени заболявания на пикочните пътища е процес, който става все по-вероятен с годините. Но това е на теория. На практика обаче, за да се разбере какъв е проблемът при конкретния мъж с проблеми с уринирането, задължително трябва да се посети първо личния лекар и ако е нещо нерешимо от него, се преминава към консултация с уролог.

- Какъв е рискът увеличената простатна жлеза да премине в онкологично заболяване?

- Такава връзка е доста странна. В медицината се смята, че тя изобщо липсва. По-скоро това са две състояния, които може да съжителстват едновременно при един пациент. Нормалното увеличение на простатата е съдба на всеки мъж, то е неизбежно с годините, само не е ясно точно на каква възраст ще започне да се проявява. Докато ракът на простатата засяга само 7 до 11% от мъжете. Няма данни нормалното възрастово увеличение на простатата да дава началото на рак. Но тези две състояния се припокриват в някои случаи по две причини – защото засягат един и същ орган, и тъй като оплакванията също са идентични. Това е причината да се прави погрешният извод, че едното заболяване води до другото.

- Има ли доказани рискови фактори за рака на простатата?

- Много сериозни проучвания са направени в тази посока, защото ракът на простатата е изключително често заболяване при мъжете, неслучайно определяно като социалнозначимо. Не са установени съществени рискови фактори на околната среда. Има обаче фамилен рак на простатата, вследствие на наслагване на определени генетични мутации в дадено семейство, в което честотата на този карцином е неадекватно висока. Ако в общата популация рискът от рак на простатата е 7-11%, то при фамилния по първа съребрена линия може да е 30-40%. За щастие, това са редки случаи. 

- Защо е важно ракът на простатата да се диагностицира в ранен стадий?

- Това е изключително важно. Аз съм от средното поколение уролози в България, като в моята под 20-годишна практика видях много сериозна промяна. В началото на хилядолетието, когато започнах да работя, повечето от случаите на рак на простатата се откриваха късно – в напреднал стадий на заболяването с разсейки, когато медицината няма какво да предложи освен спомагателни, симптоматични, палиативни методи за подобряване качеството на живот, но без възможности за крайно излекуване. Понастоящем се провежда мащабна скринингова програма и туморният маркер на простатата (простатноспецифичният антиген) стана популярен. Благодарение на сериозните усилия на моя учител в урологията акад. Чавдар Славов, това кръвно изследване се въведе като масов скринингов метод от около 10 години. PSA се назначава на всеки мъж през една година от личните лекари и се поема от Здравната каса. Остава само едната година, през която всеки мъж трябва да организира сам изследването на  туморния маркер. Този скрининг промени значително картината – в момента ракът на простатата се открива в много по-ранни стадии и лечението е изключително ефективно. Поне при 60 - 75% от диагностицираните мъже срещата им с рака на простатата се изчерпва с едно лечение, след което това заболяване остава само лош спомен, като обеца на ухото. Разбира се, проследяването продължава периодично. 

 

Партньори


SiemensOlympusROCHE BULGARIAHUMAN
NV Tower
NV Tower
HYGIA NVбул. Г. М. Димитров 59, ет.1 - партер, София 1700, България

+359 886 500 421

Работно време
Понеделник - петък08:30 - 18:00 часа
 
© Hygia NV. Всички права запазени.
  Клиника Хигия NV
Медицински услуги

Кардиология
Вътрешни болести
Гастроентерология
Хирургия
Акушерство и гинекология
Нефрология
Офталмология
Неврология
Психология
Физиотерапия
Дентална медицина

Лаборатория
Галерия
Новини
0886 500 421
Запази час
Резултати
Контакти

  BG EN