Доц. Марко Клисурски: Кислород, вода и движение са трите най-важни неща за мозъка ни


Доц. Марко Клисурски: Кислород, вода и движение са трите най-важни неща за мозъка ни

Доц. Марко Клисурски, дм е специалист невролог в клиника Хигия NV. Той има над 35 години медицински опит, особено в областта на диагностика, лечение и профилактика на мозъчен инсулт, множествена склероза, деменции, болест на Алцхаймер и Паркинсон, мигрена. Специализирал е в Австрия и Германия. Член е на Европейска академия по неврология, Европейско дружество по невросонология и церебрална хемодинамика, Световна организация за мозъчен инсулт и Европейска организация за мозъчен инсулт.

 

 

 • Доц. Клисурски, как избрахте специалността „Неврология“?
 • Бяхме силна група и с един колега имахме интерес към неврология и психиатрия. Това ми допадна - изучаването на мозъка.

 

 • Някога съжалявали ли сте за тежката дисциплина?
 • Да, в годините гледахме много тежки заболявания, умиращи хора, но не мога да кажа, че дисциплината е по-тежка от другите. Всички имат тежка патология, но това не е било проблем за мен. Безспорно, обаче, в последните 20-30 години в неврологията има голям прогрес. Някога бяхме много безпомощни пред заболяванията, но днес има много новости и постигаме все повече успехи с пациентите. Мозъкът е най-деликатната материя и когато се повреди много трудно се поправя. Той самият компенсира, доколкото може,  повредите си и до голяма степен се самолекува . Това развитие през последните години в неврологията е голям стимул човек да продължи, защото става все по-интересно. Безспорно мозъкът е голяма загадка, но откриваме все повече нови неща и това ни поддържа и развива.

 

 • Специалисти твърдят, че един от пост Ковид ефектите е проблемът с вестибуларния апарат, какво е Вашето мнение?
 • Те са цял спектър от неща - и нарушената концентрация, и замайването… Всъщност, Ковид те удря в слабите места. Има хора, на които изведнъж им пролича, че имат деменция, други получиха различни болкови синдроми. Инфекцията засегна и периферните нерви, много хора правиха и полиневрити, и се засилва дегенеративния процес, който е тлеел преди. Самият Ковид правеше такива остри вестибуларни нарушения, че при някои млади хора наблюдавахме много странни симптоми от различно естество и ендокринни, и неврологични, и вегетативни, и сърдечно – съдови. 

 

 • Как остарява тази съвършена машина – нашият мозък?
 • Най – осезаемото за всеки е, че със стареенето на мозъка, започваме да изпитваме затруднения с „изтеглянето на файловете“. С напредването на възрастта хората започват трудно да се сещат за неща, които знаят, че знаят, но просто информацията им идва по-трудно и бавно. 

 

 • Как да забавим този процес?
 • Избягване на алкохол и стрес е основното. За паметта ни е важно да имаме и двигателна активност. Генетчните фактори също са налични, но те не могат да се избегнат. За мозъка са най-важни три неща - кислород, вода и движение. Социалните контакти също са от голямо значение. Тоест, ти трябва да си в кръг от хора, с които да говориш, с които да посрещаш предизвикателства. Тогава развиваш и използваш възможностите на мозъка. Изолацията на човек е вредна за мозъка. Хората, които четат и са социално ангажирани по-малко страдат. Комуникацията и образованието са изключително важни за здрав мозък. Човек трябва да учи, да е пластичен. Започне ли да се ограничава, започва да му личи – да забравя и всичко свързано с паметта започва да страда.

 

 • Кога трябва да обърнем внимание на болката между гърдите или в гърба, която често, приемаме като неврологична?
 • На първо място при болка в областта на гърдите трябва да се посети кардиолог. Консултация с невролог трябва да се потърси при острото главоболие, което никога не се е появявало и изведнъж ни се случи, при нарушение на зрение или говор. При припадък или когато правиш за секунди произволни движения, или губиш картина и говор макар за секунди. 

 

 • Казваме, че стресът е основния враг на доброто здраве днес. Как да се справим?
 • За стресът най-важното е човек да се научи сам да го преодолява и ако не може и му пречи на работа, сън и ежедневни дейности, тогава да потърси психолог или психиатър. 

 

 • Колко здрави са младите хора днес?
 • Не мога да преценя, не съм го проучвал. Субективното ми мнение е, че днешното предизвикателство за човека е постоянното стоене пред екрана. Това е новото за нашето време. Дрога, алкохол, цигари и неадекватния начин на живот са налични при поколения назад, но „дигиталната деменция“, което е пристрастяването към екрана, е новото предизвикателство за хората и бич за тяхното здраве.

 

 • Има ли българинът достатъчно здравна култура?
 • И да, и не, зависи от човека и желанието му да учи и да бъде информиран. Основна част от здравната култура е да пазим мозъка си, защото той ни се отблагодарява във времето. Като цяло, хората трябва да са отговорни към здравето си и да съзнават, че всичко, което ни е дадено, може да ни се отнеме много лесно, и бързо да получим повреда, която трудно да оправим. 

 

Хигия NV приветства в екипа си Доц. Марко Клируски, невролог  (приемни часове всеки четвъртък от 16:00 до 18:00 ч.)

Партньори


SiemensOlympusROCHE BULGARIAHUMAN
NV Tower
NV Tower
HYGIA NVбул. Г. М. Димитров 59, ет.1 - партер, София 1700, България

+359 886 500 421

Работно време
Понеделник - петък08:30 - 18:00 часа
 
© Hygia NV. Всички права запазени.
  Клиника Хигия NV
Медицински услуги

Кардиология
Вътрешни болести
Гастроентерология
Хирургия
Акушерство и гинекология
Нефрология
Офталмология
Неврология
Психология
Физиотерапия
Дентална медицина

Лаборатория
Галерия
Новини
0886 500 421
Запази час
Резултати
Контакти

  BG EN