Д-р Велислава Петрова: Спешната аптечка е задължителна за всеки родител


Д-р Велислава Петрова: Спешната аптечка е задължителна за всеки родител

При инфекция на детето, трябва да му дадем време само 

да се пребори, преди да прибегнем към медикаменти

 

Д-р Велислава Петрова е млад, но много опитен педиатър, който като част от екипа на клиника Хигия NV, даде своите съвети за родителите и здравето на техните деца.

 

 • Д-р Петрова, до каква стойност на температурата на детето не е нужно да се търси лекар?
 • Много зависи от възрастта на децата. Ако си познаваме детето добре и знаем как боледува, една температура до към 37 – 38 градуса не трябва да е червена лампа веднага да тръгваме към Спешното. Винаги може да се изчака поне едни 24 часа, за да може инфекцията, която така или иначе е стартирала, независимо дари е вирусна или бактериална, да даде своите ясни симптоми. Така, като дойдат пациентите при нас и ние вземем една кръвна картина, ще ни е максимално ясно какво точно трябва да лекуваме. Повечето болежки в момента при децата са вирусни, въпреки че зимата беше пълна със скарлатина, основно са вирусни инфекции. Повечето от тях се самоограничават и минават до три дни. Ако температура до 38 градуса не премине в рамките на 24 часа, тогава е добре да отреагираме с преглед при специалист.

 

 • Повечето родители веднага прибягват до познати медикаменти и самолекуват децата си. Грешка ли е това?
 • Не е грешка, но смятам, че е важно да се даде възможност на организма да се пребори сам. Да дадем лекарство на детето не е първото нещо, което трябва да направим. Разбира се, има деца, при които трябва да се предприеме веднага тази крачка, особено ако са с история – епилептични пристъпи, фибрилни гърчове и подобни. Има конкретни указания, които се дават на родителите при настъпване на такива заболявания и те ги знаят. Всяко едно друго състояние, обаче, може да изчака малко, за да може организмът да се бори с болестта със собствени сили.

 

 • Тоест, Вашият съвет е при 38 градуса температура да се сложат едни студени кърпи и да се изчака?
 • Да, най-добре. Или ако родителите са по-уверени и спокойни, детето може да бъде сложено под течаща вода, под душа с първоначална температура на водата близка до телесната и след това постепенно да се намалява стойността й. Така да охлаждат детето 5-10 минути, колкото успеят, за да може да се намали температурата. Това е много добър механизъм за сваляне на температурата и така за доста по-дълго време тя се задържа по-ниска.

 

 • Преди години педиатрите бяха научили родителите да дават веднага течен аналгин на децата срещу висока температура…
 • И сега го има на капки, но не е нещо, което препоръчвам като първа стъпка на лечение. 

 

 • Днес почти всяко трето дете е алергично към нещо – на какво се дължи този бум в последните години?
 • Уви, целият свят около нас е доста променен. Нито храната която ядем е достатъчно чиста, нито водата, която пием, да не говорим за въздуха, в който живеем. Нормално е един детски организъм да алергизира твърде рано. Разбира се, генетичната експозиция също е важна – какво ще дадат мама и тате на детето.

 

 • За кои типове алергии трябва да сме поспокойни и с кои да внимаваме повече? 
 • Хранителните алергии са значителен процент при децата, атопичният дерматит също, но при него не може да се лекува толкова, колкото да се успокоява. Хранителните алергии, може би, са най-опасни и тези към препарати и с тях трябва доста да се внимава. Има деца, които са алергични и към тъкани и трябва да се носи само стопроцентов памук. Да се избягват група храни, които могат да провокират реакции.

 

 • Какво е мнението Ви за антибиотиците? Има родители, които категорично ги отказват за децата си и такива, които веднага прибягват до тях.
 • Не препоръчвам никоя от двете крайности. Нито да се чака прекалено дълго и чак на 6ия ден да дойде детето с 40 градуса температура и тогава да започне антибиотик, нито и твърде ранното даване на антибиотик. Ние сме оцелели благодарение на антибиотиците и много болести са преборени с тях, така че за мен те са важен фактор в лечението, но трябва да бъдат прецизно избирани като групи за конкретни заболявания. Било то за горни или долни дихателни пътища, за пикочно – полови инфекции… Има препарати, които влияят добре за една инфекция и не чак толкова добре за други. Антибиотици са, но трябва да се прецизира изписването и не на всяка цена. С локално лечение – гърло, уши могат да се избегнат антибиотиците, но пак всичко зависи от организма на детето и как реагира на самата инфекция. Ако се стигне до антибиотик, няма как да не се предпише. Трябва да се прецизира оптималната доза и времето за прием на антибиотика, това го преценява специалиста, а родителите стриктно трябва да спазват назначението. За някое лечение са достатъчни 5 дни антибиотик, за друго повече, дори 14 дни. Всичко зависи от самата инфекция, от самото дете, как се повлиява, кой е избраният антибиотик. 

 

 • Стомашно – чревните инфекции са особено „популярни“ при децата през лятото. Как да реагират родителите?
 • Да не се оставят обезводнени децата. Хидратацията да се случва на често с малки количества, малки глътки, а не наведнъж с цяла чаша вода, например. Ако стомашно-чревното разстройство е съчетано и с повръщане, и с температура трябва първо да се свали температурата. До 24 часа, състоянието трябва да бъде овладяно, ако не - детето да се постави на системи. 

 

 • Какви са първите симптоми за слънчев удар при децата?
 • Децата стават по-лениви, по-успани. Искат да се гушкат, предпочитат тъмното, в крайния етап вдигат и температури. В най-горещите дни трябва да се дават на децата много течности, съответно, ако децата не искат да носят шапка, то трябва да не излизат навън в най-горещите часове от 13 до 17-18 ч. 

 

 • Каква трябва да е незабавната реакция на родителя при слънчев удар?
 • Да се постави детето на хладно място, да му се даде почивка и много течности. Ако детето обаче е твърде успано да се заведе на преглед при специалист, за да може ако се прецени да се постави на системи. 

 

 • А охлаждане с душа, като при висока температура, върши ли работа?
 • Не толкова тук, защото не трябва да има рязка промяна в температурата и охлаждане на организма. Трябва да е постепенна и с много течности.

 

 • Как да разграничим слънчев обрив от хранителен, например?
 • При алергична реакция от нанесен върху кожата продукт в повечето случаи обривът е локален на мястото на третирането. Ако е от храна, тя алерги(ната реакция е много типична – червени петна по свивките на ръцете, около устата, които стават все поголеми. При слънчевото изгаряне обривите са червени и плътни и дори кожата се подува и е много чувствителна. Този обрив е различим дори с просто око. При слънчев обрив задължително детето трябва веднага да се прибере в къщи и поне следващите 2-3 дни да не се излага на слънце. В аптечната мрежа има различни лосиони за след слънце с охлаждащ ефект, които е важно да се нанасят върху кожата по няколко пъти на ден. Ако е твърде голямо изгарянето трябва задължително да се използва Пантенол. При всяка друга алергична реакция също е важно да се вземе противоалергичен медикамент. Всеки родител трябва да има спешна аптечка, особено, когато е с деца до 10-годишна възраст. 

 

 • Какво трябва основно да съдържа тази аптечка?
 • Най-важните неща – капки за очи, за уши, за температура, за обриви, физиологичен разтвор за промивка, течни лепенки за рани, риванол …. Основни неща, които няма да натежат на багажа, но ще помогнат при страшно много ситуации.

 

 • Вие сте ЗА или ПРОТИВ премахване на сливиците?
 • Твърдо ЗА, ако създават чести инфекции, което значи повече от 3 пъти на година. Тази зима, поради пандемията от скарлатина, доста деца страдаха от сливици и голяма част от тези родители, които предприеха крачка да ги премахнат, просто забравиха за боледуването след това. Ако има често боледуване и сливиците са слабо място, препоръчвам да се махнат.

 

 • Имат ли съвременните родители здравна култура?
 • 50 на 50 е мнението ми. Има родители, които реагират много адекватно във всякакви ситуации, но има и такива, които в някакви банални ситуации нямат никаква реакция и веднага търсят специалист. Съвременните родители са в двете крайности. Вярвам, че ако има по-често обучаващи училища, би могло много да се помогне на родителите да се научат как да реагират най-правилно.

 

 • Какви са Вашите три съвета за здравето на децата ни?
 • Да ги хранят с разнообразна и прясна храна. Родителите да им обръщат достатъчно внимание, защото психическото здраве на децата е най-важно и ако то не е налице, започват всякакви други болежки, дори и за да им обърне родителят внимание. Третият съвет е детето да има достатъчно спорт и движение. Плуването, например е прекрасен тип активност.

 

 • Постпандемична статистика, показва, че 30 % от тийнейджърите в Европа са в депресия следствие на Ковид. Какви са вашите наблюдения?
 • Притеснително е, че все още има родители, които ходят с маски и слагат и на децата си, което е ненужен стрес и ненужна предпазна мярка към днешна дата. Факт е, че имунната система при млади и стари се занули от пандемията и сега започваме наново да изграждаме имунитета си, а през това време се сблъскваме с банални за преди Ковид инфекции, които ни повалят за доста подълго време. 

 

 • Как да повишим имунитета на децата си?
 • Най-вече със спорт и с прясна и разнообразна храна.

 

 • Какво е мнението Ви за диетите при децата?
 • Децата не трябва да бъдат подлагани на диета. Изключвам състоянието на различни стомашно – чревни разстройства, в които детето трябва да се остави с по-малко и по-лека храна за 3-4 дни. Всяка липса на определени групи храни в периода на растежа на едно дете, може да доведе до проблеми в бъдеще. При затлъстели деца проблемът винаги идва от родителите, които прехранват детето. Децата имат своя спирачка на прием на храна, много по-рано отколкото ние възрастните можем да сложим на самите себе си. Хубаво е да се вглеждаме в децата си от малки и когато дават симптоми, че са се нахранили да спрем да им даваме храна. Като малки те става по-разсеяни, започват да се занимават с различни неща, да искат вода и това е симптом, че на детето вече му е тежко и е приело достатъчно храна. Важно е да ограничаваме порциите, да не се разширява стомаха, тъй като, така го предразполагаме към наднормено тегло в бъдеще. При лакомите деца е обратното и родителят трябва да преустановява приема на храна. В повечето случаи трябва да се доверяваме на децата кога са се нахранили и да спрем да поднасяме пълната лъжица.

 

 

 •  Хигия NV приветства в екипа си Д-р Велислава Петрова, педиатър (приемни часове всеки делничен ден - първа или втора смяна, направете справка на тел.   0886 500 421)

 

 

Партньори


SiemensOlympusROCHE BULGARIAHUMAN
NV Tower
NV Tower
HYGIA NVбул. Г. М. Димитров 59, ет.1 - партер, София 1700, България

+359 886 500 421

Работно време
Понеделник - петък08:30 - 18:00 часа
 
© Hygia NV. Всички права запазени.
  Клиника Хигия NV
Медицински услуги

Кардиология
Вътрешни болести
Гастроентерология
Хирургия
Акушерство и гинекология
Нефрология
Офталмология
Неврология
Психология
Физиотерапия
Дентална медицина

Лаборатория
Галерия
Новини
0886 500 421
Запази час
Резултати
Контакти

  BG EN