Д-р Снежина Ненова: Първият стоматологичен преглед за децата трябва да е още на 3-4 години


Д-р Снежина Ненова: Първият стоматологичен преглед за децата трябва да е още на 3-4 години

Вече десет години д-р Снежина Ненова е стоматолог с тесен профил в естетичната дентална медицина. Тя практикува още като студентка, а опитът си, освен у нас трупа и с различни специализации в чужбина. Като специалист в клиника Хигия NV тя даде специално за нашите пациенти.

 

 • Д-р Ненова, всеки се стреми към красива усмивка, кое е най-важното, за да постигнеш желаното?
 • Всеки има различни представи за естетика и понякога естетиката се крие в несъвършенството и поестествения вид. Важно е да знаем очакванията на пациента и тогава да ги посъветваме какво да предприемат за да го постигнат. 

 

 • Фасетите стават, сякаш все по-модерни, но Вие до каква степен ги препоръчвате?
 • В никакъв случай не ги препоръчвам за зъби, които са абсолютно здрави и изглеждат добре. В тези случаи, по-скоро предлагам вариант за изправяне ако има леки кривини с алайнери, което е абсолютно незабележимо и след това правим едно, две или три избелвания, за да постигнем желания резултат. До фасети прибягваме при хора, които имат някакъв вид абразия, преоцветяване, много пломби и други проблеми. Но за здрави зъби не е препоръчително, защото има и много контраиндикации при фасетите. Много внимателно трябва да се провери каква е захапката, защото не всички хора са подходящи за фасети.

 

 • Има ли възраст за поставяне на фасети?
 • Не, по-скоро зависи от здравето на венците, а не броя на години. Относно избелването на зъбите, лично аз не го препоръчвам преди 18 години.

 

 • Хигия NV разполага с отлична машина за избелване на зъби, ще ни дадете ли малко повече подробности?
 • Предлагаме най-доброто избелване в света в момента, което съществува. Системата и лампата се казват Бионд, процедурата е еднократна и не е препоръчително да се прави повече от веднъж на 6 месеца. Резултатите освен че са много добри, в сравнение с другите системи, с тази машина сваляме много повече нюанси на бялото. Успяваме да направим зъбите значително по-бели, но резултатът не е цвят на мивка, а цвят на перла. Другият плюс при технологията, с която разполагаме в клиниката е, че технологията не предизвиква чувствителност на зъбите. Това може да се случи, само ако се прекали с избелването.

 

 • Има ли опасност зъбите да се изтощят от избелването?
 • Не, защото с нашата технология, ние по никакъв начин не променяме структурата на зъбите. Не ги изхабяваме, не ги увреждаме и няма химична реакция в зъба, която да повлияе негативно на зъбния емайл или дентин.

 

 • Алайнерите са другия съвременен начин за прави зъби, какво е Вашето мнение и за тяхната широка употреба в стоматологията?
 • Важно е да се каже, че не всеки човек е подходящ за този тип ортодонтско лечение. Лично аз предпочитам алайнерите, защото са незабележими и с тях се поддържа много подобра устна хигиена. Те се махат по време на хранене, после зъбите се измиват и отново се поставят. С алайнерите не нарушаваме зъбните структури, което се случва при брекетите. Всяка шина се сменя на 2-3 седмици, като лечението и индивидуално и може да продължи два месеца или дори две години. Важното е, че в крайният резултат няма никакво отклонение от предварително заложения, защото специален софтуер изчислява как ще изглеждат зъбите в края на лечението и няма грешка.

 

 • Вие сте и детски стоматолог. Какво е предизвикателството да работите с най-малките?
 • Обожавам да работя с деца. Това ми доставя най-голямо удоволствие. Важно е да имаш подход. Детската стоматология не е особено трудна за работа, просто е важно чисто психологически да можеш да се справиш с детето. То да се чувства комфортно и да ти се довери. У детето трябва да успееш да изключиш страха от зъболекаря. Такъв е наличен при голяма част от по-възрастните хора днес, при които от детството е останало неприятното чувство, тъй като в онези години стоматологията е била на съвсем различно от днешното ниво. Децата имат много силно, истинско и невинно вътрешно усещане за стоматолога и не само, и веднага познават, когато човек е добронамерен към тях.

 

 • На каква възраст трябва да е първият стоматологичен преглед?
 • Хубаво е, когато детето на 3-4 години да бъде заведено на профилактичен преглед. В тази възраст се установяват вредни навици, които е важно да бъдат предотвратени.

 

 • В тази връзка, кога родителят трябва да откаже детето от биберон?
 • Биберонът  до късна възраст носи огромни проблеми за захапката, след годинка и малко е важно детето да се откаже. Важно е и детето от малко да се храни с лъжица, от която храната де не се изсипва в устата, а то само да се научи да я поема, за да развие челюстната си мускулатура.

 

 • Какъв е Вашият съвет за детската здрава и хубава усмивка?
 • Най-добрият съвет, който бих дала на родителите е, колкото се може по-рано да заведат детето на преглед. Така ще бъдат избегнати всички вредни навици и потенциални проблеми за в бъдеще. 

 

 • Препоръчвате ли изваждане на мъдреците?
 • Ако се налага, да. Ако са развалени и с пломби – трябва да бъдат извадени, защото лечението на мъдреците не е успешно във времето. Ако няма място в челюстите, също е препоръчително да се извадят. Мъдреците еволюционно даже започват да отпадат от анатомията ни. Наблюдаваме, че масово децата вече се раждат без зародиши на мъдреци. 

 

 • Винаги ли сте искала да сте стоматолог?
 • Да, от малка, дори не помня да съм имала други желания. Не помня каква е била причината да си харесам тази професия, но дори и гимназията си избрах, за да е с профил химия и да съм поподготвена за кандидатстудентските изпити в последствие.

 

 • Къде искате да стигнете в професията?
 • За радост вече съм стигнала там, където искам да бъда, защото правя нещата, които ми доставят найголямо удоволствие. Оттук - нататък трябва постоянно да се усъвършенствам, защото има нови и нови курсове, обучения, все по-съвременни технологии. Любителски се занимавам и с естетична дерматология, защото ми се отдава, но не се рекламирам с това. Стоматолозите най-много наблягаме на лицевата анатомия и онези, които имаме и добрия усет на ръката, което е много важно, продължаваме да се развиваме и в тази посока. 

Партньори


SiemensOlympusROCHE BULGARIAHUMAN
NV Tower
NV Tower
HYGIA NVбул. Г. М. Димитров 59, ет.1 - партер, София 1700, България

+359 886 500 421

Работно време
Понеделник - петък08:30 - 18:00 часа
 
© Hygia NV. Всички права запазени.
  Клиника Хигия NV
Медицински услуги

Кардиология
Вътрешни болести
Гастроентерология
Хирургия
Акушерство и гинекология
Нефрология
Офталмология
Неврология
Психология
Физиотерапия
Дентална медицина

Лаборатория
Галерия
Новини
0886 500 421
Запази час
Резултати
Контакти

  BG EN