Д-р Фикова: Ако окото започне да съхне, веднага потърсете специалист


Д-р Фикова: Ако окото започне да съхне, веднага потърсете специалист

До навършване на една годинка детето трябва да мине на профилактичен преглед при офталмолог, съветва д-р Фикова

 

 

Д-р Павлина Фикова е хирург офталмолог с близо 40 години професионален опит в страната и чужбина. Като част от екипа на Хигия NV, тя даде специално интервю за пациентите на клиниката.

 

 • Д-р Фикова, кога за първи път едно дете трябва да посети очния кабинет за преглед?
 • Още като бебе всяко дете трябва да бъде заведено на очен преглед, защото ако има някакви проблеми с очите дори и да са малки, те веднага ще бъдат забелязани. След това, в процеса на растежа, е важно да се проследи как детето реагира на цветове, на цветни фигури, дали и шестте мускула на двете оченца са в пълна кондиция. Едно дете трябва да се наблюдава от малко, до навършването на една годишна възраст детето трябва да бъде прегледано от очен лекар.

 

 • Все повече деца напоследък имат проблеми с очите и то от все по-ранна възраст, на какво според вас се дължи това?
 • Децата се раждат с далекогледство и в последните години от много малки се докосват до различни електронни уреди – телефони, телевизия, таблети, които оказват негативно влияние върху зрителния анализатор на детето, защото едно око се оформя до 25 – годишна възраст. Тези електронни „игли“, както аз ги наричам, дават отражение, както на зрителния анализатор, така и на средното ушенце.

 

 • Тоест, един от начините родителите да предпазят детето си от проблеми с очите е да не му дават в ръцете мобилния си телефон, за да гледа клипчета, например?
 • Познавам много родители, които правят точно това – не дават такива устройства на децата си, докато не достигнат до определена възраст. Много родители, пък си спестяват часовете контакт с детето, като го оставят да си играе някаква електронна игра или с телефона. Помня, че когато моята дъщеря беше първи клас и госпожата в училище каза, че всички родители трябва да подсигурим компютри на децата си, за да се установи контакт между тях. Аз в моя дом като очен лекар и очен хирург забраних компютър за дъщерята в първи клас. Реших, че това е нещо, което много ще навреди на зрителния й анализатор и смятам, че не съм сбъркала. На никого не налагам мнението си, но с големия си опит в тази област съм убедена, че всички екрани в ранна детска възраст вредят и днес аз лично отново бих пощадила детето си от компютъра за доста време. Моята дъщеря се докосна до компютър след 4ти клас.

 

 • Неизбежно е в активната си възраст хората да ползват електронни устройства, телефони, компютри. Как да се грижим за очите си, за да ги предпазим?
 • Различните професии и хора имат различно излагане пред екрана на компютъра, но моят съвет е всички да ползват очила с антирефлексни стъкла, дори и когато нямат диоптър. В годината, след като се работи много с компютър, задължително трябва да се направи пълен профилактичен преглед за зрителна острота, зрително налягане, очното дъно. Да се проследи дали има някакви промени, защото компютърът, какъвто и висок клас да е, дава отражение на зрението. Мобилните телефони също не са безвредни. Особено, когато постоянно се взираме в тях със слушалки в ушите. Говорила съм с мои колеги специалисти УНГ и те са категорични, че тази звукова вълна, която постоянно се излъчва през слушалките, уврежда средното ухо предимно и от там нататък идват всички степени на заболявания. Започва се от по-ниските и се стига до по-високите степени на заболявания на средното ухо, което води в един момент до дълбоко засягане на слуховия апарат.

 

 • Значи, всичко модерно е вредно за здравето.
 • За жалост, така излиза.

 

 • Все пак, какъв е вашият съвет, за да пазим здрави очите си за по-дълго?
 • Абсолютно достатъчно е един път в годината да се прави преглед. Профилактичните прегледи са важни и задължителни.  Не трябва да се пренебрегват субективните усещания свързани с очите, като сухота, умора, тежест, силно сълзене, главоболие. Не трябва да си казваме – „ще си почина и ще ми мине“, а трябва да насочим вниманието си към тези проблеми, защото те изобщо не са безобидни и от тях може да се стигне до сериозни очни заболявания, като едно от тях е повишеното очно налягане. 

 

 • Какво е мнението ви за честата употреба на капки за очи?
 • Няма риск. По-скоро капките помагат. Когато окото започне да съхне и започнем да усещаме дискомфорт, сякаш имаме пясък в окото, е състояние, на което ако не се обърне незабавно внимание то става необратимо. Заболяването е сериозно, нарича се Сьогрен и веднъж, като се получи каквито и капки да се изпишат след това, проблемът се задълбочава. Настъпва сух кератит на роговицата, намаляване на зрението, пълен дискомфорт на пациента. Той тръгва да търси помощ, но вече е късно. Не може да се върне това, което се е случило със слъзната жлеза. Тя, когато мине веднъж в хипофункция, нищо не може да я възвърне в нормофункция или хиперфункция. Ето защо, когато се усети сухота в окото, трябва да ползваме капки, които помагат . Те не пречат, напротив - те успокояват окото и не дават да се стигне до Сьогрен. Климатиците също са особено некомфортни за окото. По мое мнение те са незабележим, но сигурен бавен убиец на здравето. 

 

 • Когато има корекция на зрението и трябва да носим очила, да ги ползваме постоянно или да тренираме окото, за да забавим процеса?
 • „Да тренираме окото“ е вредно понятие. Окото е като лист хартия, на която ако изгорим ъгълчето, няма как да се възстанови. Така е и със зрението. Ако му се помогне, може с години да не се промени диоптъра, но ако не помогнем на окото, то се напряга и диоптърът се увеличава. Напрягането увеличава и вътреочното налягане. Погрешна е политиката да не се носят очилата. Очите искат своята храна, което на първо време са очилата.

 

 • Препоръчвате ли хирургичната намеса за коригиране на зрението?
 • Хора, които има малки диоптри не бих посъветвала да се оперират. Поголемите диоптри, ако очното дъно позволява и няма тежък астегматизъм може да се оперира окото. Другото е суета, а суетата е дяволско нещо и така виждам аз като хирург нещата. Всичко, в крайна сметка, е индивидуално и човек трябва субективно да е убеден, как да постъпи. Операциите не са сложни, не е сложен и следоперативния период.

 

 • Имат ли самочувствие българските специалисти, че работят с висококачествена апаратура в очните ни клиники?
 • Да, техниката ни е съвременна, от най-ново поколение. И тук в Хигия NV има отлична, много точна апаратура. Пациентите минават през няколко апарата, всичко е пипнато до съвършенство и резултатите са изключително точни. Очното дъно това е изнесеният мозък  на човек и в него при разширение с офталмоскопа, ние очните лекари можем да разпознаем  тумор, диабет, хипертонията, инсулта. Дълги години съм работила в чужбина и смело мога да кажа, че българските специалисти са много добри и боравят с техника на световно ниво.

 

 • Съветът ви за искрящ и здрав поглед?
 • Зеленото е цветът, който успокоява окото. При работа на компютър на всеки половин час трябва да има почивка от 10 минути – разсейване на погледа. Погледът трябва да се насочи в зелено растение, например или дори към хубава колежка, защото положителната емоция носи ендорфини и погледът на човек наистина става искрящ. Наблюдавала съм го и това наистина има ефект (смее се). Алкохолът, който разширява кръвоносните съдове и цигарите, които ги свиват създават двойна комбинация, която действа много лошо на окото и не само, но това мисля, че се знае и всеки човек сам преценява риска от употребата.

 

 • Ако имаме пет минути за почивка да затворим очи или да се реем в хоризонта?
 • И двете неща са спокойствие за очите, но в хоризонта е важно да има зелено. Ако имате главоболие, просто затворете очите за пет минутки и така ще си почине и мозъкът. Трябва да се стремим към повече сън, защото липсата на сън – води до изморени, зачервени очи с повече сълзене. Сънят е много важен, а нощната работа е много вредна.

 

               Хигия NV приветства в екипа си Д-р Павлина Фикова, офталмолог (приемни часове - понеделник и сряда от 9:00 до 13:00 ч.)

 

Партньори


SiemensOlympusROCHE BULGARIAHUMAN
NV Tower
NV Tower
HYGIA NVбул. Г. М. Димитров 59, ет.1 - партер, София 1700, България

+359 886 500 421

Работно време
Понеделник - петък08:30 - 18:00 часа
 
© Hygia NV. Всички права запазени.
  Клиника Хигия NV
Медицински услуги

Кардиология
Вътрешни болести
Гастроентерология
Хирургия
Акушерство и гинекология
Нефрология
Офталмология
Неврология
Психология
Физиотерапия
Дентална медицина

Лаборатория
Галерия
Новини
0886 500 421
Запази час
Резултати
Контакти

  BG EN