Безплатни прегледи за меланом при д-р Ива Гаврилова


Безплатни прегледи за меланом при д-р Ива Гаврилова

Доказаният специалист се включва в инициативата на СЗО за борба с болестта 

 

Д-р Ива Гаврилова, дм, един от водещите специалисти за меланом у нас, се ключва в кампанията на Световната здравна организация – „Месец на осведомеността за меланома“ и ще преглежда безплатно на предварително определени дати през месец юни. 

Консултациите си д-р Гаврилова фокусира  върху пациенти, които са забелязали, че пигментна бенка, която имат от дълго време, е променила формата и размера си.

Превенцията и профилактиката са изключително важни при меланома. Макар наследствеността при рака на кожата да е много ниска и се различава от фамилните форми на заболяванията, където има унаследяване, се препоръчва скрининг на близките родственици при диагностициран меланом в семейството“, каза д-р Гаврилова. По думите й братя, сестри и децата на пациенти с меланом е нужно поне веднъж да бъдат прегледани обстойно, за да се знае дали някой от тях има рискови образувания, които трябва да наблюдава и дали има нужда от периодично проследяване или не. 

Прегледите за пациентите с потенциално опасни образувания ще се проведат на 7.06 и 7.07.2023 г. от 8.30 до 12:00 ч. в Клиника Хигия NV (бул. Г. М. Димитров 59, ет.1 - партер, София). За записване тел: +359 886 500 421, до изчерпване на свободните места

С кампанията си Световната здравна организация се стреми да стимулира профилактиката на меланома, който е най-агресивният вид рак на кожата. По данни на Globocan в България се установяват над 600 нови случая на меланом годишо и броят им нараства с 3 до 5% ежегодно. Въпреки че заболяването засяга предимно хора над средна възраст (65+), то може да се появи на всяка възраст. Приблизително половината от засегнатите са хора между 35 и 55 години. Все по-често се диагностицират и пациенти под 40-годишна възраст, включително и деца.  

За разлика от редица държави по света, където профилактиката се извършва периодично и е превърната в държавна политика, в България откриването на меланом обикновено става случайно от самите пациенти или от техен близък, в доста напреднал етап от развитието на заболяването. Колкото по-рано се открие и лекува меланомът, толкова по-големи са шансовете за възстановяване и пълноценен живот след диагнозата.

Д-р Ива Гаврилова, дм е хирург-онколог с дългогодишен опит в Клиниката по онкодерматология в УСБАЛО – София, специализирана в диагностиката и оперативното лечение на кожни тумори. Тя е член на УС и секретар на Българската асоциация по дермато-онкология; координатор на Европейския меланомен регистър за България.

 

Партньори


SiemensOlympusROCHE BULGARIAHUMAN
NV Tower
NV Tower
HYGIA NVбул. Г. М. Димитров 59, ет.1 - партер, София 1700, България

+359 886 500 421

Работно време
Понеделник - петък08:30 - 18:00 часа
 
© Hygia NV. Всички права запазени.
  Клиника Хигия NV
Медицински услуги

Кардиология
Вътрешни болести
Гастроентерология
Хирургия
Акушерство и гинекология
Нефрология
Офталмология
Неврология
Психология
Физиотерапия
Дентална медицина

Лаборатория
Галерия
Новини
0886 500 421
Запази час
Резултати
Контакти

  BG EN