Проф. Постаджиян: 50% от българите страдат от високо артериално налягане


Проф. Постаджиян: 50% от българите страдат от високо артериално налягане

50% от българите страдат от високо артериално налягане, но голяма част от тях не знаят това, съобщи проф. Арман Постаджиян, председател на Българската лига по хипертония и част от екипа на клиника Хигия NV, пред bTV.

Той заяви, че причината е, че високото кръвно често няма никакви симптоми, а когато те са налице са силбно главоболие или инцидентно измерена по-висока стойност. "За съжаление, в една част от случаите симптомът е директно инсулт или инфаркт. Това искаме да променим. Хората да знаят стойностите на своето артериално налягане, да знаят кое е нормално и там, където е необходима интервенция, тя да бъде осъществена“, каза проф. Постаджиян.

Той допълни, че нормалните стойности на кръвното налягане са под 135 на 85 mmHg, ако човек сам си го измерва. В случай, че бъде измервано от специалист, стойностите са малко по-високи, тъй като хората реагират, когато се упражнява някакво действие върху тях. Тогава нормално е под 140 на 90 mmHg.

По данните на Българската лига по хипертония расте броят на младите мъже и жените между 35 и 65 години, при които се установява високо кръвно налягане. Има и тенденция за липса на адекватен контрол върху хипертонията, независимо от провежданото лечение. Изводите са на база на проведени през последните три години кампании за скрининг, в които са се включили над 10 000 души.

През 2022 г. са изследвани 4027 български граждани в 16 областни града на средна възраст 61,7 г. Делът на хипертониците, т.е. хората, приемащи терапия или с измерени стойности на артериалното налягане над 140/90 mmHg по време на скрининга, надхвърля 70%, като контролирани на фона на провеждана терапия са 46%, респективно 34,8% от участвалите. Наблюдава се също и съпътстващи рискови фактори, което потвърждава мнението за неблагоприятната тенденция за липса на адекватен контрол на артериалното налягане. У нас не се забелязва и значима воля и стремеж към отказ от тютюнопушене, увеличаване на физическата активност и намален прием на сол, които имат доказан благоприятен ефект за понижаване на кръвното налягане, отчитат от Българската лига по хипертония (БХЛ).

По случай днешния Световен ден за борба с хипертонията продължава организираната от тях кампания за измерване на кръвното налягане в различни градове у нас. Графикът на скрининга е поместен на уебсайта на БХЛ.

В рамките на кампанията хората ще бъдат информирани за рисковете от хипертонията, ще получат информационни материали със съвети за здравословен живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване.

Партньори


SiemensOlympusROCHE BULGARIAHUMAN
NV Tower
NV Tower
HYGIA NVбул. Г. М. Димитров 59, ет.1 - партер, София 1700, България

+359 886 500 421

Работно време
Понеделник - петък08:30 - 18:00 часа
 
© Hygia NV. Всички права запазени.
  Клиника Хигия NV
Медицински услуги

Кардиология
Вътрешни болести
Гастроентерология
Хирургия
Акушерство и гинекология
Нефрология
Офталмология
Неврология
Психология
Физиотерапия
Дентална медицина

Лаборатория
Галерия
Новини
0886 500 421
Запази час
Резултати
Контакти

  BG EN