Честит празник, скъпи медицински сестри!


Честит празник, скъпи медицински сестри!

Честит празник на всички медицински сестри! На днешната дата - 12 май, за 49-та година поред  се отбелязва Световният ден на медицинските сестри. Празникът се чества официално от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри.

 

Денят се свързва с датата на раждане на английската медицинска сестра - Флорънс Найтингейл, кояот е основоположник на съвременната професия на медицинската сестра. През 1854 г. Найтингейл организира отряд санитарки да оказват помощ на ранените по време на Кримската война и създава и разработва първата система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания. Книгите, които пише са използвани като първите учебници по здравни грижи.

 

През 1912 г. Лигата на Международния Червен кръст и Червен полумесец учредява медал на името на Флорънс Найтингейл, който и до днес е най-почетната и висша награда за медицинските сестри по целия свят

 

Днес съсловието на медицинските сестри представлява повече от половината от всички здравни работници по света, но все пак има спешен недостиг на медицински сестри в световен мащаб. Все още са необходими близо 6 милиоа медицински сестри, особено в страните с нисък и среден доход.

 

Понякога невидими в дейността си, медицинските сестри и професионалистите по здравни грижи, въсщност изпълняват значима роля и са неотменна сила в  битката за по-добро здраве и добър стандарт на живот.

 

Скъпи медицински сестри, бъдете честити и благодарим за отдадената грижа!

 

Партньори


SiemensOlympusROCHE BULGARIAHUMAN
NV Tower
NV Tower
HYGIA NVбул. Г. М. Димитров 59, ет.1 - партер, София 1700, България

+359 886 500 421

Работно време
Понеделник - петък08:30 - 18:00 часа
 
© Hygia NV. Всички права запазени.
  Клиника Хигия NV
Медицински услуги

Кардиология
Вътрешни болести
Гастроентерология
Хирургия
Акушерство и гинекология
Нефрология
Офталмология
Неврология
Психология
Физиотерапия
Дентална медицина

Лаборатория
Галерия
Новини
0886 500 421
Запази час
Резултати
Контакти

  BG EN