Д-р Чавдар Банков: Най-добрата слънцезащита на плажа са дрехата и чадърът


Д-р Чавдар Банков: Най-добрата слънцезащита на плажа са дрехата и чадърът

Д-р Чавдар Банков завършва медицина преди 30 години, след което специализира дерматология и венерология. Има дългогодишна и успешна практика в областта и като част от екипа на клиника Хигия NV, д-р Банков даде своите съвети към пациентите как да пазят кожите си на прага на летния сезон.

 

 • Др Банков, ако веднъж годишно посещаваме дерматолога, това достатъчно ли е за нашата здравна профилактика? 
 • Абсолютно достатъчно е с профилактична цел.  Ако се открие  някаква патологична или подозрителна находка, тогава се  изисква почесто проследяване, изследване или лечение. 

 

 • А кое е изследването, което трябва да си направим?
 • Дерматоскопията, е найдетайлният оглед на кожата, който дава представа за състоянието й. 

 

 • Какво представлява дерматоскопията?
 • Ако разгледаме значението на съставните й части (от гръцки – дерма кожа, през латински –дермис;    от гръцки – скопео оглеждам), дерматоскопията означава оглед на кожата. В наши дни, по цял свят, това се  прави със съвременен уред – дерматоскоп. Той позволява кожните образования да се огледат с голяма разделителна способност и голямо увеличение. Например, ако оглеждаме  едно кожно образование с обикновена лупа,  ще видим структурата му с до 5 пъти увеличение, докато с дерматоскопа увеличението започва от 20 пъти и стига до 200 пъти, в зависмост от типа и модела дерматоскоп. Лично аз  предпочитам да работя с видеодерматоскоп, който освен голямо увеличение и добра резолюция, позволява  заснемане и запазване на изображенията, а това е полезно при необходимост  от сравнение при повторна дерматоскопия след време.  Дерматоскопията е първично, неинвазивно  изследване, доказано полезно и много често използвано. С него се изследват найчесто кожните образувания, които са видимо по-пигментирани от околната кожа, обикновено са доброкачествени,  и които популярно са наричани с българската дума „бенка”. Освен бенките, разбира се, изследването се прилага при кожни образувания и заболявания от различно естество.  Ако с помощтта на дерматоскопията категорично се установят патологични кожни  образувания, или възникнат основателни подозрения за такива, тогава на пациентите  се препоръчват допълнителни високоспециализирани  изследвания.

 

 • А, в какъв период на годината е найподходящо да се прегледаме при дерматолог – преди или след лятната ни почивка?
 • Лично аз препоръчвам пациентите, които имат пигментни образования,  да дойдат  след края на летния сезон. През лятото, кожата  поема наймного ултравиолетово лъчение, особено след активно излагане на слънце, и всички пигментирани образувания стават още по-видими.  Разбира се, ако човек  забележи нещо притеснително   например,  бенките да променят големината, цвета или релефа си за пократък период от време – няколко месеца или няколко седмици, тогава трябва да се прегледат своевременно,  независимо от сезона.

 

 • Статистиката сочи, че злокачествените кожни заболявания зачестяват. Достатъчна превенция за кожата ли е да се използва слънцезащитен крем с 50ти фактор за плажа?
 • Не, не е достатъчна защита. Твърдо и категорично! Това не е само мое мнение, и ако погледнете  в съвременните европейски и световни гайдлайни (ръководства), ще срещнете същите препоръки. Колкото и да е добър един слънцезащитен продукт – крем или лосион,  висок фактор на защита,  той не може да ви предпази самостоятелно повече от два часа. Дори и  постоянно да мажете,  пак  не сте защитени на 100 процента. Слънцезащитните продукти имат своето значение, но трябва да се ползват в комбинация с  физични прегради – чадър, дреха, шапка, които в найголяма степен могат да защитят кожата.     
 • Освен това, бих посъветвал хората със светъл тип кожа, и особено децата, да избягват пряко излагане на слънце, когато то е найсилно през деня – от 11 ч. до 16ч. Преди няколко десетилетия,  хората се излагаха много често  на слънце, водени от тогавашните препоръки за лечебното и профилактично му въздействие. В резултат, слънчевите изгаряния бяха обичайни, а така в  годините се постига особено неприятен кумулативен ефект.  Доказано е, че УВслънчева радиация заема челно място по отношение възникването  и  стимулирането на  злокачествени кожни образувания. Затова, слънчевото изгаряне  трябва да се избягва при всяка възможност, дори и това да не ни се нрави, когато сме на плажа например. Трябва да щадим кожата и да не й причиняваме излишни проблеми.  Правилното поведение  е да добием тен  внимателно, с постепенно излагане на слънце, с използване на различни слънцезащитни средства.

Хигия NV приветства в екипа си Д-р Чавдарр Банков, дерматовенеролог   

(приемни часове всеки вторник от 9:30 до 12:00)

Партньори


SiemensOlympusROCHE BULGARIAHUMAN
NV Tower
NV Tower
HYGIA NVбул. Г. М. Димитров 59, ет.1 - партер, София 1700, България

+359 886 500 421

Работно време
Понеделник - петък08:30 - 18:00 часа
 
© Hygia NV. Всички права запазени.
  Клиника Хигия NV
Медицински услуги

Кардиология
Вътрешни болести
Гастроентерология
Хирургия
Акушерство и гинекология
Нефрология
Офталмология
Неврология
Психология
Физиотерапия
Дентална медицина

Лаборатория
Галерия
Новини
0886 500 421
Запази час
Резултати
Контакти

  BG EN