Д-р Георги Желев: Не отстъпваме от световните стандарти в хирургията


Д-р Георги Желев: Не отстъпваме от световните стандарти в хирургията

Профилактиката е най-евтиното лечение, твърди д-р Желев

 

Д-р Георги Желев е сред младите хирурзи, на които се предрича блестящо бъдеще и много успехи в професията. Освен хирург, той е и страстен спортист, който споделя всяко свободно време със семейството си, но и с  алпинизма, ските и тениса. Д-р Желев е женен с  две деца, за който е избрал да порастнат в България, защото категорично и многократно е отказвал покани за кариера в чужбина,  избирайки да се отдаде на медицината и пациентите в България. 

 

 • Д-р Желев, защо избрахте хирургията за своя специалност?
 • Избрах тази специалност, защото найбързо виждаш резултатите от работата си и лечението, което прилагаш. Това винаги ми е харесвало най-много, защото в хирургията резултатът до голяма степен зависи от това какво ще свършиш, какви компромиси ще избегнеш.

 

 • Какво всъщност прави един хирург добър хирург?
 • За това определение има и обективно, и субективно измерение. Обективно за да измериш работата на един хирург, трябва да погледнеш дългосрочните му резултати при извършените от него операциите на херния, например и да отчетеш съотношението между тези, които са успешни и тези, които са станали рецидиви. Колкото са помалко рецидивите, толкова си по-добър. Субективният момент зависи от това, как този хирург стои в пространството и какви са отношенията му с пациентите и с колегите. Тук говорим за нещо като любов – колко те харесват и колко – не.

 

 • За себе си, ако трябва да избирате, какво ще предпочетете – нула рецидиви или любовта на колеги и пациенти?
 • Твърдо нула рецидиви, но ако може, все пак, да имам и малко любов от колеги и пациенти няма да е зле (смее се)

 

 • Какъв е Вашият кратък отговор на въпроса защо е нужна профилактиката? 
 • Факт е, че профилактиката е найевтиното лечение. Колкото по-рано се започне едно лечение, толкова по-малко струва то на обществото, на медицината и за самия пациент шансът за бързо и пълно оздравяване е по-голям. 

 

 • Ако говорим, например, за профилактика на рак на дебелото черво, кога трябва да е първият преглед?
 • Ако човек няма фамилна обремененост за колоректалния карцином и не попада в някаква рискова група, то тогава след 50 годишна възраст всеки човек трябва да си направи изследване (колоноскопия). Ако има рисков фактор, то изследването трябва да се направи по-рано. При някои полипоидни синдроми, които се появяват още в юношеска възраст, колоноскопията трябва да започне още тогава. Това важи за всеки човек, тъй като при споменатият карцином няма преимуществено разграничение в посока на някой от двата пола. Превесът е съвсем лек в полза на мъжете 1,3 % към 1 % за жените. На практика заболеваемостта е почти еднаква.

 

 • Като коремен хирург какъв съвет ще дадете на дамите по отношение на болките в корема, от които статистически те страдат по-често от мъжете. Кога да потърсят консултация с хирург?
 • От практиката ми стигам до извода, че жените се познават доста подобре от мъжете. При жената има месечни хормонални изменения, които се отразяват на функцията на вътрешните полови органи и затова често при овулация може да има болка и дискомфорт. Около менструалната фаза също може да има болки, които жените обичайно разпознават. Момичето или жената трябва да се обърнат към хирург, ако оплакванията не преминават повече от 24 часа и не се повлияват от обичайните обезболяващи, които използват.

 

 • Какво е Вашето предизвикателство за развитие в професията? Какво гоните?
 • Ние, казвам ние, защото винаги работя в екип, тъй като в хирургията нищо не можеш да направиш сам, гоним постоянното развитие на специалността и новостите в нея. Болестите се променят побавно, а хирургичните методики се променят доста по-бързо, така че предизвикателството е да следиш новостите и винаги да си в крак с най-новите световни тенденции и да предлагаш същия стандарт на мястото, на което работиш.

 

 • Можем ли да предлагаме този стандарт в България днес?
 • Категорично, да. Напоследък имах срещи с колеги хирурзи, които работят в други български клиники и със задоволство установих, че те абсолютно следват това, в което ние вярваме като качество и безкомпромисност в работата.  Още порадостното е, че това са млади колеги, около четиридесетте, които реално са следващото поколение в хирургията ни и са изключително подготвени и спазващи именно тези високи стандарти.  

 

 • Ако имате шанс, ще заминете ли да практикувате в чужбина?
 • Твърдо, не. Имал съм шансове и то не един или два, но моето лично решение е да остана и да работя в България. Бих и с удоволствие участвам в краткотрайни курсове в чужбина, на които си сверявам часовника, както се казва, с найдобрите колеги по света. Задоволството ми е, когато се прибираме обратно у дома и си кажем с колегите „Хм, ами и ние това го правим така“. Постоянно следим новостите в хирургията. В наши дни никак не е трудно да получим всяка необходимата информация, дори и във визуален вид и няма необходимост да пребиваваш дълго в чужбина, ако имаш нужда от запознаване с актуалните новости в специалността. Има възможност и за обучения по най-добрия начин вече и он-лайн.

 

Хигия NV приветства в екипа си 

Д-р Георги Желев, хирург

(приемни часове всеки вторник от 15:00 ч.)

 

 

Партньори


SiemensOlympusROCHE BULGARIAHUMAN
NV Tower
NV Tower
HYGIA NVбул. Г. М. Димитров 59, ет.1 - партер, София 1700, България

+359 886 500 421

Работно време
Понеделник - петък08:30 - 18:00 часа
 
© Hygia NV. Всички права запазени.
  Клиника Хигия NV
Медицински услуги

Кардиология
Вътрешни болести
Гастроентерология
Хирургия
Акушерство и гинекология
Нефрология
Офталмология
Неврология
Психология
Физиотерапия
Дентална медицина

Лаборатория
Галерия
Новини
0886 500 421
Запази час
Резултати
Контакти

  BG EN