Д-р Марио Николов: Диетите носят стрес на организма, а спортът и движението го отнемат


 Д-р Марио Николов: Диетите носят стрес на организма, а спортът и движението го отнемат

Д-р Марио Николов, един от най-доказаните специалисти в областта на ендокринологията, даде интервю специално за пациентите на клиника Хигия NV.

 

 • Д-р Николов, как избрахте ендокринологията за своя специалност?
 • Това е наука, която се занимава с хормоните, които действат върху целия организъм и от тук идва разнообразието на заболявания и състояния. Това е наука, в която се задават постоянно много въпроси, на някои, от които, отговорите все още се търсят и това прави специалността много перспективна за работа. Постоянно се задават нови теми за размисъл и се търсят нови решения.

 

 • Можем ли да заключим, че именно постоянните открития и предизвикателства в специалността са това, с което ви владее ендокринологията?
 • За щастие, да! Факт е, че за много неща в живота ни няма точен отговор, но определено ендокринологията е предизвикателството, което възприех. За мен тя е важна, както като лечение на напреднали заболявания, така и като част от профилактиката на здравословния живот. Хормоните са циклично нещо в организма на човека. Един ден могат да са на едно ниво, друг ден на друго и това много зависи от начина на живот на отделния човек. С други думи, преди да са настъпили тежки заболявания, можем да се опитваме да се насърчаваме към правилен начин на живот, за да има и правилен и регулярен цикъл на хормоните. 

 

 •  Какво е Вашето определение за правилен начин на живот?
 • Правилният начин на живот съдържа следните компоненти – начин на хранене, физическа активност, сън и максимално изключване на стреса. Много е важно човек да се храни разнообразно. Да не прекалява с порциите, те да не са големи, но да има всякакви хранителни вещества в тях. Задължително в дневното меню всеки трябва да има минерали и фитостероли под формата на плодове и зеленчуци. Да приема достатъчно количество течности на ден. Средно по 2 литра, в зависимост от килограмите на човека, здравословното състояние и годините му. Като найдобре е течностите да са вода и чай. Физическата активност е много важна. Поне 30 минути на ден всеки трябва да спортува, а от там нататък, според индивидуалния организъм времето и активностите могат да растат. Трябва да има и минимум шест часа сън през нощта, защото по време на сън намаляват хормоните на стреса и се увеличават хормоните с градивно вещество, като растежен хормон, като пролактин… Така че, тези изброени от мен неща са жизнено важни за организма и това е моето определение за правилен и здравословен начин на живот.

 

 • Как се вписват диетите в този правилен начин на живот ?
 • Диетите сами по себе си също създават стрес за организма. Прекалената рестрикция на калории като забрана на различни нутриенти не е особено полезна. Организмът не обича стреса, защото тогава се увеличава концентрацията на хормоните на стреса като – кортизол и адреналин, които поддържат възпаленията в организма.

 

 • Все по-често се твърди, че профилактиката спасява животи. Как би трябвало да се случва тя във вашата специалност?
 • Подходът е много индивидуален. Хубаво е личните лекари да бъдат активни и от ранна детска възраст да наблюдават развитието на децата. Има ли някакво смущение в растежа и развитието, това е сигнал. От тук и една от бариерите, които трябва да се премине по време на съзряването, а именно – пубертетът. Той трябва да е настъпил до към 14 годишна възраст и ако има някакво забавяне или други сигнали, отново личните лекари трябва да реагират по посока на специалистите. Следващата крачка в човешкото развитие, при която трябва да сме внимателни е кога ще настъпи репродукция. При наличие на опити в тази посока, една жена трябва да регистрира бременност между 6 месеца и 1 година. Ако това не се случи, значи трябва да се търси хормонален проблем. И вече, при навършване на 35-40 години трябва да се прави профилактика на метаболитните заболявания като захарен диабет, хиперхолестерол и сърдечно съдови заболявания. След тези години един или два пъти в годината трябва да се правят изследвания. При жените с настъпване на менопаузата трябва да се обърне внимание на чупливостта на костите, особено ако жената е пушила или менопаузата е настъпила по-рано. При липсата на женски хормони плътността на костите започва прогресивно да намалява и съответно рискът от счупвания се увеличава. Това са някои от основните правила в ендокринологията, но има и индивидуалности. Смятам, обаче, че хората не трябва постоянно да мислят за болести и да си внушават. По-добре да се допитат до лекар, отколкото да започнат хаотично и панически да търсят заболявания. Това може да ги доведе до допълнителен стрес, който не е добър за хормоналното здраве. 

 

 • Вие как се пазите от стреса?
 • Като избягвам негативните мисли и неща, които аз не мога да променя. За щастие, когато отидем да хапнем нещо, имаме избор какво да си поръчаме и сами взимаме решение месо със салата, например, но от друга страна, не можем да променим нивото на радиацията и войната в Украйна, за съжаление. За да избегна стреса, се старая винаги да намирам време за спорт – индивидуален - фитнес, гимнастика или групови като футбол и танци. Вярвам, че всеки човек, в зависимост от таланта, трябва да опитва различни нови активности и възрастта никога не трябва да бъде някаква пречка. За да е щастлив, човек трябва да залага постоянно на движението, защото при физическата активност се отделят ендорфини, които са позитивните медиатори на щастието. Другото, което се опитвам да правя всеки ден и апелирам хората също да го правят, е да ям достатъчно плодове и зеленчуци, по няколко пъти на ден и да пия достатъчно течности. Не винаги ми се получава, но вярвам, че човек, когато има стремеж, се опитва всячески да го постига. В моя случай това е най- малкото, за да бъда пример за моите пациенти. 

 

 • Какво може да ви ядоса? 
 • Ядосвам се на себе си, когато не съм достатъчно конструктивен и търпелив. 

 

 • А, щастлив човек ли сте?
 • Мисля, че да. Сега, като си говорим с Вас и си правя равносметка на начина на живот, мисля че съм щастлив човек или поне не съм отчаян. Имам надежда и перспектива.

 

 • Какъв е Вашият съвет към пациентите, за да постигнат поне Вашето щастие?
 • Теми, които няма как да разрешат, подобре да ги оставят на Господ, вместо да се тормозят и да си създават негативни емоции от неща, които наистина не зависят от тях.

 

Хигия NV приветства в екипа си  Д-р Марио Николов, ендокринолог

(приемни часове всеки вторник от 11:00)

 

Партньори


SiemensOlympusROCHE BULGARIAHUMAN
NV Tower
NV Tower
HYGIA NVбул. Г. М. Димитров 59, ет.1 - партер, София 1700, България

+359 886 500 421

Работно време
Понеделник - петък08:30 - 18:00 часа
 
© Hygia NV. Всички права запазени.
  Клиника Хигия NV
Медицински услуги

Кардиология
Вътрешни болести
Гастроентерология
Хирургия
Акушерство и гинекология
Нефрология
Офталмология
Неврология
Психология
Физиотерапия
Дентална медицина

Лаборатория
Галерия
Новини
0886 500 421
Запази час
Резултати
Контакти

  BG EN