Д-р Петко Русев, рентгенолог/мамоехографист: Най-съществена роля при рак на гърдата има наследственият фактор


Д-р Петко Русев, рентгенолог/мамоехографист: Най-съществена роля при рак на  гърдата има наследственият фактор
  • Др Русев, кое е най-важното условие за Вас, като специалист, за да разгърнете потенциала си?
  • Условията на работа са от огромно значение. В Хигия NV са предоставени прекрасни условия за работа и реализация. Едновременно с това е важно специалистът непрекъснато да се информира за новостите в сферата и да е винаги адекватен на средата. Това правя и самият аз. Изискванията за скрининг при рак на гърдата непрекъснато се повишават, появяват се новости и това ни задължава да не спираме да се усъвършенстваме и да познаваме и работим с найновите методи и практики в специалността. 

 

  • Статистиката у нас сочи, че все повече жени страдат от рак на гърдата, какъв е съветът Ви за да се предпазим от това заболяване?
  • Задължително е веднъж в годината всяка жена да прави мамография или ехомамография на гърдата, както и преглед при гинеколог за рак на шийката на матката. Възрастта на заболелите от рак наистина пада, дори под 18 годишна възраст, но и се качва, за съжаление. Все почесто, заболяването се открива в  напреднала фаза и се засягат все по – млади жени, има 1516 годишни момичета. Съществена роля при рака на гърдата играе наследствения фактор – мама, баба, леля. Рискът при тези жени е много по-голям и те трябва да са особено стриктни в профилактиката. За жените до 40 години е важно ехографията да бъде веднъж годишно, а след 40 години да започнат да я редуват с мамография. В зависимост от намерените находки се предприемат допълнителни стъпки, които е възможно да изискват и посещение при специалист на всеки 6 месеца.

 

  • Безспорно диагнозата карцином е една от найтежките за всеки пациент. Как успявате да се успокоите след като се сблъскате с чуждата болка?
  • В личен план се старая да упражнявам почесто  хобито си да играя баскетбол и да спортувам. Иначе в професионален план, когато се сблъскам с пациент, на когото трябва да се каже, че има карцином никога не го казвам категорично и директно. Обяснявам, че трябва да се направят допълнителни изследвания, което е задължително. Новината не трябва да се поднася изведнъж и стресиращо, защото образният метод дава информация за наличие на карцином, но биопсията е изследването, което има близо 98 процента категоричност. 

 

  • Тоест, никога не стреляте директно с тежката диагноза?
  • Не! Не е редно.

 

                Хигия NV приветства в екипа си 

                Д-р Петко Русев, рентгенолог/мамоехографист

                 (приемни часове всеки понеделник от 16:00 ч.)

 

 

Партньори


SiemensOlympusROCHE BULGARIAHUMAN
NV Tower
NV Tower
HYGIA NVбул. Г. М. Димитров 59, ет.1 - партер, София 1700, България

+359 886 500 421

Работно време
Понеделник - петък08:30 - 18:00 часа
 
© Hygia NV. Всички права запазени.
  Клиника Хигия NV
Медицински услуги

Кардиология
Вътрешни болести
Гастроентерология
Хирургия
Акушерство и гинекология
Нефрология
Офталмология
Неврология
Психология
Физиотерапия
Дентална медицина

Лаборатория
Галерия
Новини
0886 500 421
Запази час
Резултати
Контакти

  BG EN