Доц. Еленко Попов, уролог: Мъжете да посещават уролог всяка година, след като навършат 50


Доц. Еленко Попов, уролог: Мъжете да посещават уролог всяка година, след като навършат 50

 

 • Доц. Попов, кое е най-важното условия за Вас в работата ви, за да разгърнете максимално потенциала си и да сте удовлетворен?
 • Найважното е пациентът да се чувства комфортно, защото всичко в работата ни е спрямо него и когато той се чувства удобно, аз работя лесно. Когато едно лечебно заведение дава възможности за изследвания и прегледи на едно място, когато има необходимата организация, това за мен е важното условие да работя спокойно и ефикасно.

 

 • Как се справяте с трудните, вечно недоволни пациенти?
 • С повече време. Такива пациенти – агресивни, трудни, изискват просто повече време, повнимателен подход. Често тези пациенти са хора, на които, както обичам да казвам, се е случила малко повече медицина от необходимото.

 

 • Такъв тип пациент за вас са: предизвикателство или трудност, която искате да избегнете?
 • Пациентът е това, което осмисля съществуването на всяка здравна структура, така че няма как да е трудност, а поскоро предизвикателство. Лесните, бързите пациенти, за които е необходим минимален ресурс за лечение винаги са за предпочитане, но професионализмът на лекаря изисква неговата адекватност и отдаденост във всяка ситуация.

 

 • Твърди се, че Урологията е кабинет, който най-често се посещава от мъжете, има ли промяна на напоследък?
 • Да, това твърдение все повече се разбива. Урологията включва в експертизата си мъжката полова система, но и пикочната система, при която страдат и доста жени. Заболяванията на бъбреците и пикочния мехур, уринарните инфекции и други са еднакви и за двата пола.

 

 • Какъв е съветът Ви към пациентите относно профилактиката?
 • В нашата специалност профилактиката е издигната на пиедестал. При рака на простата например, профилактиката изцяло преобрази вида на заболяването. Урологът, срещайки се с мъжките проблеми все почесто играе ролята на пазител на мъжкото здраве. Той може да открие сърдечно – съдов проблем, ендокринологичен проблем, психологически проблеми и др. Например, един от честите случаи в нашата практика - еректилната дисфункция, може да се дължи на различни причини, сред които дори може да не е проблем в мъжката полова система. Така че, урологът е ключово звено в мъжкото здраве. Дамите обикновено идват при нас, когато имат проблем с пикочната система, но при мъжа ситуацията е много по-различна. След 50-годишна възраст мъжете трябва ежегодно да посещават уролога, дори и без проблем или симптом. При простатата заболяванията протичат без каквито и да било симптоми с години и когато мъжът вече има конкретно неудобство или притеснение, заради което идва при уролога, ние всъщност не се срещаме с началото на заболяването, а с напредналата му фаза. До 50-годишна възраст профилактиката при уролог е препоръчителна.

 

Хигия NV приветства в екипа си доц. Еленко Попов, уролог

(приемни часове всеки понеделник от 15:00 ч.)

Партньори


SiemensOlympusROCHE BULGARIAHUMAN
NV Tower
NV Tower
HYGIA NVбул. Г. М. Димитров 59, ет.1 - партер, София 1700, България

+359 886 500 421

Работно време
Понеделник - петък08:30 - 18:00 часа
 
© Hygia NV. Всички права запазени.
  Клиника Хигия NV
Медицински услуги

Кардиология
Вътрешни болести
Гастроентерология
Хирургия
Акушерство и гинекология
Нефрология
Офталмология
Неврология
Психология
Физиотерапия
Дентална медицина

Лаборатория
Галерия
Новини
0886 500 421
Запази час
Резултати
Контакти

  BG EN