Д-р Теодора Христова: Спешното отделение ме изгради като добър лекар


Д-р Теодора Христова: Спешното отделение ме изгради като добър лекар

В деня на жената клиника Хигия NV с гордост ви представя една жена достойна за възхищение, която вече е част от нашия екип - д-р Теодора Христова.

 

Тя е млада, красива, амбициозна и упорита, майка на две момиченца, съпруга на инженер и отличен лекар. Твърди, че седемте години, които е прекарала в Спешното са били най-сериозната й школовка в професията. Днес д-р Теодора Христова е хирург, УНГ специалист и се грижи за пациентите на Хигия NV всеки понеделник след 14:30 ч.

 

 • Д-р Христова, как успявате да лавирате между грижата за пациентите и личния си живот?
 • Наистина е много трудно да се съчетава работа и дом, но за мен професията винаги е на първо място. Това е истината и пациентът за мен е преди всичко. Когато един лекар изпълнява с любов своята професия, когато й е отдаден истински, просто не съществува вариант, тя да остане на заден план за него дори и за момент.

 

 • Винаги ли сте искала да бъдете лекар?
 • Да, още от малка знаех и исках да съм лекар. Баба ми беше болна от диабет, беше на инсулин и аз постоянно си играех с нейните спринцовки, за да слагам на куклите ми инжекции. Завърших средното си образование като ветеринарен лаборант и знаех, че ще следвам медицина. За секунда не съм се замисляла за друга професия.

 

 • Във времето на Ковид пандемията сте била шеф на Спешен екип. Днес, когато заразата отшумява липсва ли ви напрежението от всекидневната битка за живота на хората?
 • Веднага след дипломирането си започнах да работя в Спешното отделение и смея да кажа, че именно спешността ме направи добър лекар, защото независимо, че сега работя като специалист уши нос гърло, аз всъщност мога да отреагирам в абсолютно всяка ситуация и да дам съвет при болкова симптоматика, за което и да е заболяване, да оказвам помощ във всяко спешно състояние… Да, ако трябва да към честна, липсва ми тази спешност, защото тя ме изгради като лекар. Опитът в спешността е много важен и препоръчвам на всички млади лекари да минат през спешно звено, за да се изградят като добри медици. Относно Ковид инфекцията, нищо свързано с този период не ми липсва, защото минахме през много големи трагедии и лични, и семейни. Бяхме общо взето 24/7 в отделението. Имаше и усмивки, защото много хора спасихме, но и много хора загубихме. Това е един период, който си пожелавам никога повече да не ни се случва.

 

 • Какво може да ви стресне при срещата с пациент и как се мобилизирате, за да отработите ситуацията?
 • Винаги могат да се случат много тежки ситуации, но аз като хирург, не мога да си позволя да се стряскам, да се поддам на стреса…. Научени сме да не се поддаваме на подобни емоции, за да успяваме винаги да взимаме найдобрите решения, за възможно най-кратък период от време. Това е нашата работа.

 

 • Значи сте тренирана да потискате емоциите?
 • Да и продължавам да се тренирам всеки ден!

 

Партньори


SiemensOlympusROCHE BULGARIAHUMAN
NV Tower
NV Tower
HYGIA NVбул. Г. М. Димитров 59, ет.1 - партер, София 1700, България

+359 886 500 421

Работно време
Понеделник - петък08:30 - 18:00 часа
 
© Hygia NV. Всички права запазени.
  Клиника Хигия NV
Медицински услуги

Кардиология
Вътрешни болести
Гастроентерология
Хирургия
Акушерство и гинекология
Нефрология
Офталмология
Неврология
Психология
Физиотерапия
Дентална медицина

Лаборатория
Галерия
Новини
0886 500 421
Запази час
Резултати
Контакти

  BG EN