Сбогом на вредните килограми!


Сбогом на вредните килограми!

Д-р Боризанова представя най-съвременната и резултатна

програма  за грижа към пациенти със затлъстяване

 

Д-р Боризанова е кардиолог, посветен на битката със затлъстяването, като една от водещите причини за сърдечно – съдовите заболявание през 21 век.

 

Да, без съмнение, затлъстяването е епидемията на нашия век. Тенденцията, зародила се през далечната 1980г., днес вече е сериозен биологичен, психо-социален и социално- икономически проблем в световен мащаб. Днес затлъстяването не е просто проблем на външния ни вид, но и сериозно заболяване (класифицирано по международната класификация на болестите).

 

Най-широко използваните критерии за дефиниране на пациенти със затлъстяване са критериите на Световната здравна организация, базирани на показателя индекс на телесна маса, калкулиран по формула: телесно тегло разделено на ръст на квадрат. При пациентите с индекс на телесната маса (ИТМ) над 30 кг/м2  се поставя диагноза затлъстяване. 

 

Наднормено тегло се определя и при стойности на ИТМ между 25кг/м2 и 30 кг/м2, а нормално тегло при ИТМ под 25кг/м2. Повишеното телесно тегло се свързва с редица усложнения, като най-честите са сърдечно-съдовите (артериална хипертония, предсърдно мъждене, сърдечна недостатъчност и др.) и захарният диабет тип 2. 

 

Практиката най-често установява, че пациентите със затлъстяване са пробвали редица диети, постигали са резултат, но след време отново е настъпвал обратен ефект и връщане на нежеланото наднормено тегло. При пациентите, при които вече е налице сърдечно-съдово заболяване, е изключително важно телесното тегло да се контролира, за да се намали влиянието на този допълнителен рисков фактор. Лечението на пациентите със затлъстяване е комплексно, включва не само промяна в начина на живот - с правилно хранене и увеличаване на физическата активност, но и с медикаментозна терапия. 

 

На този етап в България има само един одобрен медикамент за лечение на затлъстяването и приложението му се осъществява само под лекарски контрол. Въпреки че принадлежи към групата на медикаментите използвани за лечение на захарен диабет, дозите и режима на прилагане на препарата за лечение на затлъстяване са различни и ефективни. Той е с добра поносимост от страна на пациента и с малко странични ефекти.   

 

Разчитайки на доказани специалисти и отличното познаване и прилагане на медикамента, в клиника Хигия NVсе полагат резултатни грижи за пациенти със затлъстяване. 

 

Индивидуалният подход, съобразен със съвременните насоки за лечение на затлъстяване, включва лабораторни изследвания и консултации с кардиолог и ендокринолог. След анализ на получените данни от проведените прегледи се назначава лечение, което се проследява внимателно с цел неговата безопасност и ефикасност. В хода на програмата е предвидена и консултация с психолог за допълнителна подкрепа в битката с наднормените килограми.

 

 

Партньори


SiemensOlympusROCHE BULGARIAHUMAN
NV Tower
NV Tower
HYGIA NVбул. Г. М. Димитров 59, ет.1 - партер, София 1700, България

+359 886 500 421

Работно време
Понеделник - петък08:30 - 18:00 часа
 
© Hygia NV. Всички права запазени.
  Клиника Хигия NV
Медицински услуги

Кардиология
Вътрешни болести
Гастроентерология
Хирургия
Акушерство и гинекология
Нефрология
Офталмология
Неврология
Психология
Физиотерапия
Дентална медицина

Лаборатория
Галерия
Новини
0886 500 421
Запази час
Резултати
Контакти

  BG EN